Actualitzat 29/05/2008 14:22

Puigcercós creu que la Comissió Mixta va ser un "monòleg" del Govern i demana negociar en condicions d'igualtat

BARCELONA, 29 de maig (EUROPA PRESS)

El secretari general d'ERC i candidat a la presidència del partit, Joan Puigcercós, ha opinat avui que la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat d'aquest dimecres va ser un "monòleg" del Govern, i ha demanat una negociació "en condicions d'igualtat".

En un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa, ha lamentat que no hi anès ni el vicepresident econòmic del Govern, Pedro Solbes, ni el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña. A més, ha reprotxat que es limitessin a "recollir documents sense cap tipus de compromís". I tot això, tenint en compte --ha continuat-- que el nou model de finançament de Catalunya ha de tancar-se abans del 9 d'agost.

Puigcercós ha explicat que el que pretenia l'Estatut que va aprovar el Parlament era passar al diàleg i, així, "acabar amb el monòleg madrileny" en matèria de finançament. Segons ell, després de l'acord entre el president de CiU, Artur Mas, i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va perdre aquest element, motiu pel qual ara continua el monòleg del Govern, que va tenir un exemple en el que va passar ahir.

El secretari general d'ERC ha apostat per passar d'una vegada al "diàleg" amb l'Estat, és a dir, el concert econòmic: "Desenvolupem l'Estatut, però no podem renunciar a crear nous horitzons, perquè el país ho demana". Ha constatat que Catalunya no tindrà diàleg els anys vinents, només monòleg, però va advertir que cal aconseguir un bon acord per evitar entrar en una situació "complicada que col·lapsarà a l'administració".

"O s'augmenta la cistella [d'impostos] tal com diu l'Estatut i som capaços que el que guanyem per la cistella no ho perdem per suficiència, o variem això, o el finançament tindrà unes dificultats importants", ha argumentat. Per aconseguir donar aquest pas, segons Puigcercós, cal superar quatre debilitats que té Catalunya. La primera és "el tacticisme i l'actitud conservadora" dels mateixos partits catalans, que es va demostrar quan el PSC va anunciar que anava a presentar esmenes a l'Estatut una vegada aprovat al Parlament i amb el pacte entre Mas i Zapatero. Per superar aquesta debilitat, ha apostat perquè el catalanisme "busqui elements comuns a l'hora de negociar amb l'Estat" d'acord amb l'Estatut.

MODEL PERVERS.

El secretari general d'ERC ha vist en l'actual model una "perversió alta", perquè genera "conflictivitat institucional, crea duplicitats i excessiva burocràcia". Ha vist una amenaça que el Govern vulgui mantenir el 50% de la despesa per mantenir ministeris com ara Habitatge, Sanitat i Cultura, les competències dels quals estan transferides a les autonomies. "Els catalans ens hem de plantejar el model; aquesta empresa no ens convé", ha indicat, tot i que ha apostat per "esgotar" el sistema actual per aconseguir els recursos necessaris i afrontar la recessió econòmica, un model "transitori" de dos o tres anys en el qual cal treure el màxim rendiment.

Per Puigcercós, cal passar de l'empresa 'Espanya S.L.', amb seu social a Madrid, a la 'Europa S.A.', amb moltes seus socials. Així, s'avançarà de la "dependència política" a la "multidependència". Per això, segons Puigcercós, cal internacionalitzar l'economia, segona debilitat de Catalunya. "Cada vegada que hi ha un intent de singularització, de buscar el diàleg, buscar un pas de sobirania, hi ha un mecanisme automàtic que intenta espantar, limitar aquestes ambicions amb l'amenaça del mercat", ha dit.

Les altres dues debilitats de Catalunya a l'hora de negociar són la falta d'empenta dels agents socials i econòmics i que part de la ciutadania catalana continua interpretant la realitat "des de Madrid". En aquest punt, ha advocat perquè els catalans tinguin "clars" uns objectius compartits, que es basen en l'axioma de "més sobirania i més capacitat de negociació per a Catalunya és més benestar, més prosperitat, més oportunitats i més llibertat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés