Publicat 21/02/2022 21:34

Puigdemont defensa que Catalunya només pot "sobreviure com a nació" en el marc de la UE

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Creu que "Espanya és un problema democrtic per a Europa"

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat i líder i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha defensat que Catalunya només té "un camí per poder sobreviure com a nació petita, que és en el marc d'Europa", malgrat les decepcions que creu que l'independentisme ha sofert amb les institucions europees.

Ho ha dit en una videoconferncia des de Brusselles durant l'acte de clausura dels debats 'Escolta, Europa' organitzada per la Conselleria d'Acció Exterior, i on han participat els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Artur Mas, i Quim Torra, mentre que l'expresident José Montilla ha intervingut amb un vídeo gravat.

Puigdemont ha reivindicat que la mostra més clara de la utilitat d'Europa és que ell pot intervenir en aquest acte grcies a la justícia europea, perqu "si fos per Espanya" estaria empresonat.

Considera que hi ha hagut dues visions sobre les institucions europees després de la gestió de la UE de la crisi econmica de 2008: l'euroescepticisme --que considera que no s'ha ests a Catalunya-- i la "euroexigencia", que assegura que és el camí que ha pres ell per reclamar a les institucions europees més exemplaritat democrtica.

"Si Europa és i ha de ser la potncia mundial democrtica dels drets fonamentals, que sigui incontestable, que no tingui una falta d'autoritat moral", ha demanat.

Considera que de vegades hi ha a la UE una doble vara de mesurar sobre drets fonamentals: ha dit que quan hi ha empresonaments de polítics kurds a Turquia, les institucions europees ho critiquen, per quan hi ha hagut dirigents independentistes catalans empresonats, no ho han fet: "Quan vol donar llions en altres pasos hauria de predicar amb l'exemple".

MÉS CONEIXEMENT DE CATALUNYA

Puigdemont ha assegurat que el coneixement sobre Catalunya i el procés independentista a Europa "avui és més sofisticat i més complex que el coneixement binari de fa uns anys".

Per a ell, es deu al treball fet des de Brusselles i també a com ha actuat l'Estat davant l'independentisme, perqu, segons ell, ha comproms als valors europeus: "És evident que Espanya és un problema democrtic per a Europa".

En aquest sentit, ha reivindicat que l'independentisme "ha actuat com un agent sacsejador de la conscincia democrtica" en lloc d'un element erosionador --com, al seu judici, han estat el Brexit i els moviments euroescéptics de l'est d'Europa--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés