Actualitzat 24/01/2013 14:28

La selecció de gens paterns permet millorar la raça d'una vaca autòctona del Pirineu

Vaca
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han demostrat que l'estudi i la selecció dels gens heretats per via paterna és una bona eina per millorar la raça bovina Bruna dels Pirineus, un tipus de vaca autòctona de la zona.

Segons ha informat aquest dijous la UAB en un comunicat, els efectes d'aquests gens, normalment ignorats en els processos de selecció genètica, són importants tant per a la productivitat ramadera com per al progrés genètic de la raça.

Concretament, els investigadors han estudiat la influència de dos factors genètics sobre caràcters productius d'aquesta raça, com el pes i el pelatge: el cromosoma I i el fenomen de l'imprinting' patern --certs gens que s'expressen únicament si s'hereten per via paterna--.

Els resultats indiquen que el cromosoma I té efecte en un 2% de la variabilitat del pes en el moment del naixement i un 6% en el moment d'abandonar la lactància, mentre que l''imprinting' patern repercuteix en un 13% de variabilitat en el cas d'aquest segon caràcter.

Això implica que per cada quilo incrementat de pes en el moment del naixement mitjançant mètodes clàssics de selecció s'obtindrien 70 grams addicionals procedents del cromosoma.

De la mateixa manera, un progrés genètic d'un quilo de pes en el moment d'abandonar la lactància podria anar acompanyat d'uns 177 grams addicionals procedents del cromosoma I, i al voltant de 400 grams més gràcies al fenomen de l''imprinting' patern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés