Actualitzat 17/12/2013 22:09

Un servei municipal assessorarà els barcelonins que volen emigrar a l'estranger

El comisionado de Inmigración M.Esteve y la teniente de alcalde M.Fandos
EUROPA PRESS

L'Ajuntament ja atén a qui s'acosta amb dubtes però no pretén "encoratjar" l'emigració

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El servei municipal de Barcelona que atén gratis els immigrants i refugiats també assessorarà a partir d'ara els barcelonins que volen emigrar a l'estranger, ha explicat la quarta tinenta d'alcalde i responsable de Qualitat de Vida, Maite Fandos.

El canvi es reflectirà en el mateix nom del servei, que mantindrà les seves sigles --Saier--, però que des del mes de desembre canviarà la paraula Estrangers per la d'Emigrants, i passarà a denominar-se Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats.

Segons ha afirmat aquest dimarts Fandos en roda de premsa, es tracta d'adaptar-lo a "les noves necessitats" en un moment en què l'emigració és cada vegada més freqüent davant de les dificultats de trobar un treball, i ha recordat que la mesura forma part de l'últim Pla d'Immigració.

"Que quedi clar que no volem encoratjar l'emigració", ha matisat Fandos, però al Saier ja arriben demandes dels qui busquen una sortida a l'estranger i les últimes dades parlen per si mateixes: l'any passat 4.419 barcelonins es van donar de baixa del padró i es van donar d'alta en un país estranger; el 2011 han estat 4.087 i el 2010, 3.154.

A Catalunya des del 2009 hi ha una disminució moderada de la immigració i un important augment de l'emigració, amb increments del 8%-9% anuals, especialment cap a la UE: els catalans registrats en consolats espanyols a l'exterior eren 203.250 el 2012.

El servei d'emigració assessorarà sobre la documentació per emigrar, assistència sanitària, recerca de treball a la UE, exportació de prestacions o subsidi d'atur entre països europeus, permís de llarga durada a la UE i homologació de títols acadèmics, entre d'altres.

RETORN VOLUNTARI

Fandos ha destacat que servirà per assessorar però "no és una borsa de treball", i a més d'aquest servei s'incorporarà un altre dirigit als immigrants que viuen a Barcelona i tornen voluntàriament al seu país d'origen.

El consistori els oferirà informació i assessorament general, i sobre alternatives: entre el 2009 i el 2012 a la província de Barcelona 2.666 persones s'han acollit a algun dels tres programes de tornada del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, o al de la Generalitat.

El Saier es va crear el 1989, es gestiona amb entitats de gran trajectòria social i és pioner a Espanya, però al reunir tants serveis en un sol centre es converteix en "pioner a Europa", segons Fandos, ja que s'encarregarà dels qui arriben a la ciutat i els que se'n van fora.

Els immigrants s'han estabilitzat a la ciutat i des del 2010 representen sobre el 17% del padró, i amb la caiguda dels quals arriben ha baixat el nombre d'atesos al Saier, però el 2012 el 59% han estat atesos per primera vegada i se'ls ha pogut dedicar més temps a cadascun, amb una mitjana de 3,7 entrevistes per usuari.

El 2012 va atendre 10.317 persones --en el període 2005-08 eren com a mínim el doble--, amb les quals va mantenir 37.697 entrevistes, i els sol·licitants de refugi han estat 370; des de començament d'any, el Saier ha atès a 8.620 persones i 300 sol·licitants de refugi.

El permís de residència és el que genera més dubtes, amb 2.741 expedients oberts, i li segueixen la nacionalitat, amb 1.726, i cursos de català, amb 1.617; entre la resta figuren l'orientació formativa, la recerca de treball, l'arrelament, l'alimentació i altres ajudes socials, i la reagrupació familiar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés