Actualitzat 01/04/2008 16:18

El Síndic de Greuges demana mesures a Salut per prevenir agressions al personal d'ambulatoris i hospitals

BARCELONA, 1 d'abril (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha realitzat una sèrie de suggeriments a la Conselleria de Salut per fomentar l'aplicació de mesures de prevenció per evitar que es produeixin agressions físiques i verbals al personal sanitari i no sanitari dels centres d'atenció primària i els hospitals públics, entre les quals s'inclouen augmentar la contractació de vigilància.

En un comunicat, el Síndic de Greuges ha sostingut que tot i ser coneixedor que els recursos humans no sempre ho permeten, provisionalment Salut hauria d'estudiar la possibilitat de no passar consulta individualment com a manera dissuasòria. Proporcionar una bona informació i dispensar un tracte adequat és una altra mesura de prevenció bàsica, així com la formació continuada per dotar el personal d'habilitats per fer front a situacions conflictives.

El Síndic proposa com una altra mesura la contractació de vigilància, estudiant la possibilitat de contractar o reforçar-la en aquells centres on es detecta un nombre més alt d'agressions o conflictes amb els usuaris. Per al Síndic, la presència d'agents de vigilància proporciona seguretat al personal i pot tenir efectes dissuasoris entre els usuaris potencialment agressius.

Alhora, el Síndic també recomana l'edició de fullets informatius, com ja s'ha fet amb els professionals de la sanitat, dirigits als usuaris on se'ls informi dels seus drets i deures. En aquests fullets, el Síndic demana que es recordi als usuaris el respecte pels treballadors que els atenen i se'ls expliquin els mitjans per reclamar en cas de no estar d'acord amb una decisió o actuació d'un treballador.

Pel que fa a l'actuació una vegada s'ha produït l'agressió, el Síndic ha dit que l'administració ha de proporcionar suport complert al treballador, que ha de consistir no només en assistència sanitària, sinó, si cal, també psicològica i legal.

A l'informe del Síndic de Greuges del 2007, va detectar un augment dels casos de violència, tant física com verbal, per part dels usuaris i els seus acompanyants cap al personal que treballa en els centres, i va obrir una investigació d'ofici per conèixer l'estat actual de la situació. Segons dades de l'Organització Internacional de Treball, el 25% de les agressions que es produeixen a l'entorn laboral tenen lloc en l'àmbit sanitari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés