Actualitzat 14/03/2017 11:48

La Síndica de Barcelona demana canviar l'Ordenança de Civisme perquè "castiga" els vulnerables

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà
EUROPA PRESS

Planteja un codi de bones pràctiques i que les conductes sense regular passin a altres ordenances

BARCELONA, 14 març (EUROPA PRESS) -

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha insistit aquest dimarts en la necessitat de modificar l'Ordenança de Convivència --coneguda com la del Civisme--, perquè considera que no és eficaç i "castiga indegudament els col·lectius vulnerables", per la qual cosa celebra que l'Ajuntament hagi apostat per començar a replantejar aquesta norma.

"Des de fa anys, l'Ajuntament, lluny d'encarar les problemàtiques socials visibles a l'espai públic amb mesures constructives, es limita a aplicar penalitzacions, que en molts casos són desproporcionades", ha asseverat en un comunicat la Síndica, que ha avisat que moltes de les conductes que se sancionen tenen com a causa la desestructuració i l'exclusió social.

Ha confiant que el Govern d'Ada Colau aconsegueixi el màxim consens amb els grups de l'oposició per impulsar els canvis necessaris en l'ordenança, que és transversal i inclou normes que podrien incloure's en altres ordenances municipals, segons Vilà, qui advoca per una profunda revisió del que és sancionable i per mesures informatives, educatives i assistencials.

Defensa que les polítiques públiques per afrontar problemàtiques socials han de ser preventives i educatives, perquè Vilà rebutja "que s'estigmatitzi persones de determinats col·lectius que sofreixen problemes greus de salut mental o econòmics, i que no es doni resposta efectiva a aquests problemes".

LLEI DE SEGURETAT CIUTADANA

Vilà també critica que "es ratllin d'incíviques persones menors d'edat per conductes ocasionals que es poden reconduir" i demana modificar també aquest punt, en una revisió de l'ordenança que haurà de tenir en compte la Llei de Seguretat Ciutadana del 2015, que va regular per primera vegada diverses de les conductes i que ha d'aplicar-se per jerarquia normativa.

Demana reconduir a les ordenances sectorials les conductes infractores que regula ara l'ordenança i que no estiguin incloses en aquesta llei, exceptuant les que tenen el seu origen en una problemàtica social, i també estudiar la conveniència de substituir l'ordenança per un codi de bones pràctiques.

Advoca també per aplicar sistemàticament i de forma preferent mesures educatives i de treball en benefici de la comunitat a les infraccions de civisme, i excloure de responsabilitat infractora menors de 14 anys, sense perjudici de la responsabilitat civil dels pares o tutors si s'ocasionen danys.

Vilà ha supervisat des del 2016 un total de 18 queixes vinculades a aquesta ordenança, i ha recordat, entre d'altres, un cas del 2012 en què una persona en situació d'exclusió social, malalta i en tractament de desintoxicació va acumular un deute de 7.500 euros per unes 70 sancions, que van ser anul·lades després de la intervenció de serveis socials i la Síndica i substituïdes per sessions d'atenció social individualitzada.

La Síndica, que demana engegar l'Observatori de la Convivència amb representació del Consell de Ciutat --el màxim òrgan de participació de la ciutat--, ha recordat un altre cas també del 2012 d'una persona en situació irregular que no podia tornar al seu país, l'Afganistan, perquè es veuria obligat a ingressar a l'Exèrcit, i que es dedicava a la venda ambulant il·legal, motiu pel qual va acumular 177 sancions i un deute de 60.000 euros.

S'ha referit també al cas d'un menor que va ser sancionat el 2014 amb 1.125 euros per pujar una bicicleta a una llosa de formigó a una plaça a Nou Barris, cosa per la qual va presentar una queixa la seva mare, que va acceptar el pagament reduït de la sanció, de 525 euros, encara que no podia afrontar-la amb la seva pensió de viduïtat i un sou molt baix, segons Vilà, que va demanar alternatives que li van ser denegades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés