Actualitzat 10/01/2013 16:46

La Sindicatura veu possibles delictes al desmantellament de l'Institut d'Alta Tecnologia

Sede De La Sindicatura De Cuentas De Catalunya En Barcelona
SINDICATURA DE COMPTES DE CATALUNYA

El Govern central va avançar 2,5 milions d'euros per comprar equips que no han estat tornats


BARCELONA, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

La Sindicatura de Comptes de Catalunya, l'organisme fiscalitzador de l'administració pública, ha apreciat l'existència d'irregularitats al desmantellament de l'Institut d'Alta Tecnologia PRBB - Fundació Privada (IAT) que podrien constituir "fets perseguibles administrativa i judicialment".

La fundació, que va ser constituïda el 2001 per l'institut Municipal d'Assistència Sanitària (Imas) i la societat CRC-Mar, a la qual es van afegir després el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona i els hospitals Clínic i Vall d'Hebron, tenia l'objectiu de dissenyar, gestionar i explotar un centre d'excel·lència de diagnòstic per la imatge i investigació, instal·lant un tomògraf per a l'emissió de positrons.

L'informe de la Sindicatura, que se centra en el període 2006-2010, repassa l'operació en la qual es va cedir la branca d'activitat de la fundació, i que va desembocar en la liquidació d'aquesta el juliol del 2011, una operació en la qual aprecia diverses "irregularitats" que podrien ser constitutives de delicte.

Tot i que el treball té limitacions per no haver tingut accés a tota la documentació econòmica i comptable, tal com reconeix el mateix informe, sí apunta que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va avançar més de 2,5 milions d'euros de finançament per adquirir equips que la fundació va deixar de tornar ja el 2010.

De fet, una vegada equipat l'IAT, es van cedir les principals activitats del centre a la societat CRC-CIM --amb l'equip material i humà associat--, un acord que es va formalitzar el 2008, però que no va ser registrat, i que es va taxar en un preu de 6,3 milions quan el valor de mercat ascendia a 7,8 milions.

La comptabilitat analitzada especifica que CRC-CIM va deixar a deure a la fundació uns 2 milions d'euros, quan aquesta va continuar pagant els contractes de subministrament de materials i de prestació de serveis "dels quals la societat cessionària es beneficiava", mentre que, a més, facturava a la fundació els serveis contractats que requerien l'ús dels actius que havia obtingut cedits.

Per tot això, la Sindicatura apunta que l'operació de cessió va buidar de continguts l'objecte fundacional de l'IAT i va comprometre la seva continuïtat, el que va portar en última instància al seu desnonament dels espais que tenia arrendats al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

L'operació ha comportat que la mateixa fundació hagi interposat una demanda davant dels jutjats de primera instància de Barcelona contra CRC Corporació Sanitària SA, en què reclama 3,33 milions d'euros, que ha estat admesa a tràmit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés