Actualitzat 04/01/2018 15:13

La situació política a Catalunya lidera les preocupacions dels barcelonins i desbanca el turisme

Màrius Boada i Gerardo Pisarello
EUROPA PRESS

ERC registra un 16,5% en intenció de vot seguit per BComú (16,3%), i Colau és la líder millor valorada

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

La situació política a Catalunya és la principal preocupació dels barcelonins, amb l'11,3% dels esments, seguida dels aspectes polítics generals, amb un 9,6% de les respostes, per la qual cosa el context polític actual suma més del 20% de les respostes, segons el Baròmetre Semestral.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat en una roda de premsa aquest dijous que la majoria dels barcelonins es mostren contraris a l'empresonament de líders polítics (80,5%), a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució (74,5%) i a la declaració unilateral d'independència (62%).

En tercer lloc, i per primera vegada, apareix la contaminació (9%), mentre que el turisme, que en l'anterior Baròmetre era considerat el problema més important de Barcelona amb un 19% de les respostes, passa a la quarta posició, empatat amb l'atur i les condicions laborals i la gestió municipal, que se situen sobre el 7%.

Al costat del director d'Estadística i Estudis d'Opinión, Màrius Boada, Pisarello ha expressat que un 52,6% consideren que la situació política tindrà conseqüències negatives per a la ciutat, mentre que un 20% pensa que tindrà conseqüències positives i un altre 20% que no tindrà conseqüències importants.

SOLUCIÓ "DE DIÀLEG"

Les fórmules preferides dels entrevistats són l'organització de Catalunya com un estat independent (33,6%), com un estat dins d'una Espanya federal (27,2%), i la situació actual, com una comunitat autònoma (19%): "La ciutadania demana una solució de diàleg", ha destacat Pisarello.

Concretament, el 56,6% opina que tindrà conseqüències negatives sobre l'economia de la ciutat, i entre el 40% i el 50% creuen que tindrà un impacte negatiu sobre la convivència, la imatge internacional de Barcelona, el govern de la ciutat i el seu potencial turístic, encara que no preveuen que afecti al funcionament dels serveis de la ciutat.

Així mateix, el Baròmetre indica que el 51% dels barcelonins opina que la capital catalana ha empitjorat en l'últim any (+10,1 punts percentuals), mentre que el 24,2% considera que ha millorat i el 21,5% que està igual, encara que Pisarello ha subratllat que el 62,4% preveu que Barcelona millorarà.

INTENCIÓ DE VOT

En relació a la intenció de vot, ERC registra un increment amb un 16,5% (+ 2 punts) en intenció de vot, sobrepassant BComú, que passaria del 15,7% al 16,3%, mentre que el PSC obtenen un 9,3% (+3,3 punts), seguit per Cs (6,4%, +0,5 punts), PDeCAT (5,8%, -0,1 punts), CUP (3,6%, +1,2 punts) i PP (1%, -0,2 punts).

Pisarello ha apuntat que els resultats no són preocupants, perquè ja s'ha revertit en altres eleccions, com en les generals: "El creixement d'ERC es correspon al decreixement de PDeCAT", ha defensat, i ha destacat que Barcelona és una ciutat progressista que valora les polítiques avançades en matèria social.

L'alcaldessa, Ada Colau, es manté amb com la líder a l'Ajuntament més coneguda (99,1%) i, per primera vegada, és la més valorada, amb un 5,3 --dues desenes més que en el Baròmetre de juny del 2017--, mentre que Alfred Bosch (ERC) és el segon millor valorat, amb un 5,2, i l'únic que aprova al costat de Colau.

Xavier Trias (PDeCAT) obté un 4,9 de mitjana i és conegut pel 96,4% dels ciutadans; Jaume Collboni (PSC) rep un 4,8; Maria José Lecha (CUP) un 4,6; Carina Mejías (Cs) un 3,1, i Alberto Fernández (PP) obté un 2,4 de mitjana.

PROBLEMES A CATALUNYA I ESPANYA

El principal problema que els barcelonins assenyalen per a Catalunya és el seu encaix amb la resta d'Espanya --amb un 45% dels esments, 12 punts més--, seguit per altres aspectes polítics (27%), l'atur --que passa del 15,4% al 7,1%--, mentre que el principal problema a Espanya és la corrupció -baixa del 21,2% al 19,5%- també seguida de la gestió política (19,3%).

La situació econòmica de Barcelona és valorada com a bona o molt bona pel 61,9% dels ciutadans (+3,9 punts), mentre que el 34,8% la veu dolenta o molt dolenta, percentatges que passen al 56,6% i 39,3% a Catalunya, respectivament, i al 36,1% i 58,6% a Espanya, on els barcelonins que qualifiquen negativament la situació superen els que ho fan positivament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés