Actualitzat 27/11/2008 19:52

El Suprem condemna un periodista a indemnitzar amb 3.000 euros a Duran per acusar-lo de corrupte

MADRID, 27 de novembre (EUROPA PRESS)

El Tribunal Suprem ha condemnat el periodista i economista Josep Vergés Coma a indemnitzar amb 3.000 euros el president d'UDC Antoni Duran Lleida per les manifestacions que va fer a dos programes radiofònics emesos per Ona Catalana i Onda Rambla el novembre de 2000, en què va acusar el polític d'encapçalar una trama de corrupció per al desviament de fons europeus. En els dos programes, el periodista promocionava el seu llibre 'Tots els homes de Duran. La corrupció política de Catalunya", editat per LLibres de L'index S.L.

La resolució del Suprem, de la qual ha estat ponent el magistrat Jesús Corbal, estima parcialment el recurs de cassació interposat per Duran contra la sentència de l'Audiència de Barcelona, que va rebutjar la seva demanda i va anul·lar una resolució anterior que va condemnar el periodista. Tot i això, l'alt tribunal rebutja un segon recurs contra l'editorial en què s'exigia la substitució de la portada del llibre.

En un dels programes al·ludits, Vergés va assenyalar que a UDC existia una estructura mafiosa dedicada a malversar fons de la UE i diners dels impostos de tots els catalans, de manera que qualsevol oient podia concloure que Duran encapçalava l'esmentada xarxa corrupta. En una segona intervenció telefònica, el demandat va respondre en to irònic al locutor que l'entrevistava sobre el rumor que li haguessin ofert 400 milions de pessetes per evitar les seves denúncies, i al·ludia a uns comptes corrents del polític a Andorra.

El Suprem justifica l'estimació de la demanda de Duran que "no hi ha cap base per estimar que les manifestacions (del periodista) procedissin d'una font seriosa o fiable", ni que s'haguessin contrastat amb dades objectives, "sense que puguin servir de justificació les consideracions que, de manera asistemàtica i barrejant llibertat d'expressió i d'informació", s'exposen en la resolució absolutòria de l'Audiència de Barcelona. Els fets constitueixen, per tant, una intromissió il·legítima en el seu dret a l'honor.

"És cert que existia un context polític i periodístic del qual resultava la imputació a membres d'UDC de greus irregularitats en la distribució de fons per a la formació d'aturats i en altres sectors administratius, havent-se produït l'obertura de procediments penals", reconeix la sentència.

Precisa, tot i això, que Duran "de cap manera resulta al·ludit directament, ni es va formular cap denuncia penal contra ell i, en qualsevol cas una hipotètica falta de reacció enèrgica no justifica, no ja la insinuació sobre la compra de silenci en relació amb uns comptes a Andorra i la imputació del regal del cotxe, sinó tampoc el que se'l presenti com el capitost o màxim responsable d'un entramat mafiós".

Pel que fa a la portada del llibre (en què apareixia Duran amb dos membres del seu partit investigats per corrupció) el Suprem assenyala que no és necessari modificar-la perquè es tracta d'"una idea gràfica íntimament relacionada amb el context del llibre i del context políticosocial al qual es fa referència, sense que suposi cap desproporció tenint en compte la gravetat dels fets que s'apunta; o dit d'una altra manera, la possible desmesura es troba legitimada pel context".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés