Actualitzat 11/04/2013 18:58

Telefónica desenvolupa un sensor que optimitza el tractament de pacients amb Parkinson avançat

Tratamiento Parkinson
HOSPITAL BELLVITGE

En el projecte pilot 'Help' participen també el Consorci Sanitari del Garraf i la UPC


MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

Telefónica, el Consorci Sanitari del Garraf i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat un sensor que optimitza a distància el tractament de pacients amb Parkinson avançat, i que ha estat presentat aquest dijous amb motiu de la celebració del Dia Internacional d'aquesta malaltia.

El dispositiu, que ha estat provat en sis pacients espanyols i un israelià, consisteix a un sensor de la mida d'un mòbil que s'adhereix al cos de malalt de Parkinson mitjançant un cinturó de neoprè.

Aquest detecta la cessació de moviment al caminar per part del pacient i envia la informació a una plataforma que, després de l'aprovació d'un metge, dóna l'ordre d'incrementar la dosi de medicació a la bomba subcutània que té implantada, que es rebaixa al seu estat natural quan el pacient millora.

Tot aquest procés es produeix "en temps real" al detectar els símptomes de la malaltia, el que demostra que les comunicacions mòbils poden canviar la forma de tractar el fàrmac, ha indicat el coordinador d'Innovació del Departament d''eHealth' de Telefónica, Jordi Rovira.

Rovira, que ha dit que "s'ha obert una via de comercialització futura de marcapassos per a Parkinson", admet que aquesta encara ha d'esperar, ja que calen estudis amb més quantitat de pacients, tot i que ha subratllat que el preu d'aquest dispositiu podria rondar "els 500 euros".

A més d'incrementar la medicació, el sensor és capaç de reduir-la quan el pacient pateixi de diquinèsies o excés de moviment a causa d'estar rebent massa dosis.

Així s'ha demostrat en quatre dels set pacients, dels quals, els obligats a utilitzar injeccions de per evitar "moments dolents", van veure com s'ha reduït el nombre d'aquestes i els altres van incrementar considerablement el temps sense símptomes.

Així ho ha explicat el geriatre i investigador del Consorci Sanitari del Garraf, Alejandro Rodríguez, que ha assenyalat que la resta de pacients no ha tingut bons resultats amb el sensor "per dificultats tècniques".

Per a ell, és important destacar que, quan els malalts han vist incrementada la seva dosi gràcies a l'aparell, han tornat a caminar "amb fluïdesa".

INCREMENT I REDUCCIÓ DE DOSIS

L'expert, que sosté que, conforme avança la malaltia, els efectes de la medicació són menors, ha afirmat que és en aquests moments quan es fa necessari aquest dispositiu.

A més, ha assegurat que les dosis "no són perilloses i no comporten greus problemes" tot i que hi hagi errors, per la qual cosa en el futur pot no necessitar de l'aprovació d'un metge.

Alguns dels aspectes pels quals encara no es comercialitzaran són les dificultats per detectar símptomes quan el pacient no està en moviment o altres que es presenten quan aquest viatja en un mitjà de transport.

Tot i això, el model actual ja presenta uns altres avantatges, com la possibilitat de saber si el pacient ha caigut, ja que el sensor "detecta moviments bruscos", ha indicat l'investigador de la UPC, el doctor Joan Cabestany.

Aquest insisteix en el valor d'aquesta innovació, la qual s'ha fet "al més lleugera possible", i expressa que els seus algoritmes "estan en una fase no consolidada del tot".

Per a això, aposta també per la realització de més estudis, els quals estan en marxa per dues vies.

La primera és la creació d'una base de dades a partir del registre d'un centenar de pacients en la seva vida quotidiana, per al que es tindrà un finançament a parts iguals europea i del consorci.

Pel que fa a la segona, Cabestany ha explicat que el 'Projecte Momopa' tindrà 50 pacients el que, unit a l'anterior iniciativa, farà que "en un homòleg d'anys s'anunciïn avenços".

Una de les malaltes de Parkinson que ja ha conegut les bondats del sensor és María Cruz García, que ha confirmat que aquest li va permetre continuar caminant quan es quedava "clavada".

Aquest dispositiu del projecte europeu 'Help', que lidera Telefónica, "m'ha canviat la vida", ha indicat, i alhora ha relatat que, amb ell, ha estat capaç de seguir amb la seva rutina diària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés