Actualitzat 19/07/2013 20:02

La tensió pel desallotjament de la nau del Poblenou va acabar aquest dijous en baralla multitudinària

Asentamiento de la calle Puigcerdà 127, en el Poblenou
EUROPA PRESS

La jutgessa va dictar que s'executi a partir de dimecres que ve


BARCELONA, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

Uns 70 residents de l'assentament del número 127 del carrer Puigcerdà de Barcelona es van embrancar aquest dijous a la tarda en una baralla a causa de "la tensió" que viuen pel seu imminent desallotjament, han explicat aquest divendres a Europa Press diversos dels seus habitants.

L'enfrontament va començar aproximadament a les 19.00 hores al recinte, ubicat al barri del Poblenou, on segons els residents consultats viuen 330 persones segons l'últim cens fet, la majoria 'sense papers' i de procedència africana, tot i que Ajuntament i Delegació del Govern central els redueixen a més d'un centenar.

Malgrat que no se sap el motiu que va desencadenar la baralla, els residents apunten com a causa principal "la tensió i la ràbia" acumulades pel desallotjament previst entre el 24 i el 31 de juliol per ordre judicial després de la denúncia de la propietat, Finques Riana, i adverteixen que la baralla pot reproduir-se si no es dóna resposta a la seva situació.

Els residents a la nau han explicat que les baralles no són habituals i que allò semblava "una autèntica guerra"; de fet, han assegurat que la policia no va intervenir en el conflicte malgrat tenir dos vehicles davant de del recinte.

Un dels membres de l'assentament, que es fa dir Big Mou, ha lamentat que no intervinguessin i ha atribuït la falta d'acció a una despreocupació pels quals habiten en les naus: "La policia no va entrar perquè no els importem".

Els residents es mostren sorpresos per la magnitud de l'esdeveniment i afirmen que hi va haver ferits, que van haver de ser atesos a l'hospital per talls de llaunes i ampolles.

Big Mou ha assegurat que la imatge que es té dels assentaments és errònia i ha explicat que molts no volen sortir de les naus "perquè no tenen oportunitats allà fora" i en ella poden treballar com a drapaires o artistes i guanyar diners per menjar.

FESTIVAL D'ART

L'aldarull coincideix amb el Festival d'Art per la Dignitat que se celebra a l'assentament aquest cap de setmana i té com a objectiu "aconseguir habitatges estables i un treball de veritat", ha explicat la resident de procedència brasilera Thaís Lea Goldsack.

Goldsack ha afirmat que hi ha falta de confiança en les administracions i ha defensat que aquestes haurien de "comprometre's d'alguna manera, signar algun paperet" més enllà de les promeses verbals de treball i habitatge perquè es normalitzi la seva situació.

La productora del festival, Ana Julieta Lara Melgar, ha assegurat que la baralla es va desencadenar perquè gent de fora de l'assentament va voler entrar en ell al saber que als habitants se'ls havia ofert "un contracte de treball d'un any i formació professional".

Alguns residents, en canvi, han assegurat que la policia ha acudit diverses vegades a les naus per advertir els residents que abandonin la nau perquè el dia del desallotjament "aquells que no tinguin papers seran enviats a l'oficina d'Estrangeria".

Melgar ha assegurat que el festival segueix endavant malgrat la baralla, i de fet aquesta tarda l'economista Arcadi Oliveres i la monja benedictina Teresa Forcades, que promouen el moviment 'Procés Constituent', donaran una xerrada en les naus, com recollia el programa.

Ha afegit que no sap si podrà actuar el músic Manu Chao, la participació del qual estava prevista, ja que no es pot "garantir la seguretat" en el cas que assisteixi molta gent al concert.

Els residents han assegurat que el músic i altres artistes, com Gueto Solja, es trobaven a l'assentament fent-se fotos i xerrant quan es va desencadenar la baralla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés