Actualitzat 06/05/2008 22:02

Terrassa (Vallès Occidental) reuneix en una exposició llibres revolucionaris del primer terç del segle XX

TERRASSA (VALLÈS OCCIDENTAL), 6 de maig (EUROPA PRESS)

La Biblioteca Central de Terrassa (Vallès Occidental) acull des de dissabte passat l'exposició "Llibres prohibits", que reuneix 80 llibres i cobertes editades durant el primer terç del segle XX a Espanya i que van aconseguir superar la censura de Primo de Rivera.

L'exposició, que durarà fins al pròxim 15 de maig, recupera per al públic la producció editorial revolucionària de principis de segle que la censura no va tenir en compte, ja que es va centrar en les publicacions periòdiques per evitar la penetració d'idees "perilloses" a les capes populars.

Per contra, els llibres de més de 200 pàgines es van salvar de la fèrria censura del dictador, ja fos pel seu preu poc assequible per a les capes més modestes o per l'elevat analfabetisme del país.

La producció editorial va experimentar un gran augment en el període entre l'última etapa d'Alfons XIII i la Guerra Civil, cosa que va provocar la creació de noves editorials revolucionàries compromeses amb la revolució social i marcades per les innovacions gràfiques, protagonistes de la publicació de les idees d'autors com Rosa Luxemburg, Karl Marx, Trotsky, Benigno Bejarano, Georges Eckmo, Concha Espina i Robert Bouart, entre d'altres.

L'exposició, que recull aquest període editorial, està organitzada per l'Obra Social de Caixa Sabadell i el servei de biblioteques de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés