Actualitzat 19/03/2013 23:21

Tots els partits catalans menys PP i C's pacten impulsar la nova llei de consultes

Gemma Calvet (ERC)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

Tots els partits catalans --CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP-- menys PP i C's han tancat aquest dimarts al Parlament un acord sobre el text que servirà com a base per tramitar la nova llei de consultes populars.

Aquesta llei regularà les consultes no refrendàries i també altres mecanismes de participació ciutadana, i la seva aprovació figura al pacte que CiU i ERC van acordar el desembre i que va permetre a Artur Mas ser proclamat president de la Generalitat.

Entre els grups hi ha diversitat d'opinions sobre l'abast de la futura norma: ERC creu que permetria convocar una consulta d'autodeterminació, mentre que el PSC remarca que només l'avala en aspectes que són de competència de la Generalitat.

"Una consulta sobre el 'dret a decidir' ha de fer-se acordada amb l'Estat" i no emparant-se en aquesta llei, ha assenyalat el diputat del PSC, Ferran Pedret, mentre que Gemma Calvet (ERC) ha assegurat que la norma sí que l'empararia.

Santi Rodríguez (PP) ha explicat que el partit està estudiant si presenta una esmena a la totalitat, i ha lamentat que en la redacció no es digui explícitament que el Govern pot convocar consultes sobre les competències que li són "pròpies".

Josep Rull (CiU) ha argumentat que les bases de la llei neixen amb un gran consens, alguna cosa que era primordial per a la federació, que desitja una norma "invulnerable jurídicament" i molt sòlida.

Des d'ICV-EUiA, Dolors Camats ha expressat la seva satisfacció perquè la llei suposa "un pas més" cap a la participació ciutadana, i ha celebrada que s'incloguin algunes de les seves demandes, com la participació a partir dels 16 anys i que el president de la Generalitat no pugui vetar una consulta.

Quim Arrufat (CUP) ha dit que una consulta d'autodeterminació únicament pot convocar-se "des de la desobediència a l'Estat espanyol" i que la norma no donaria cobertura lDegal al 'dret a decidir'.

SEGÜENTS PASSOS

La llei podria ser aprovada entre quatre i cinc mesos, i ara comença les seves tramitació: aquest dimarts han finalitzat els treballs en ponència conjunta, i en la pròxima Junta de Portaveus ---reunió de la qual es preveu per a la setmana que ve-- haurà d'obrir el termini perquè els grups presentin esmena a la totalitat i després el ple admeti la seva tramitació.

Si és admesa a tràmit, el text arribarà a la Comissió d'Assumptes Institucionals, on caldrà decidir si es fan noves compareixences i els grups podran presentar esmenes, i finalment arribarà al ple per a la seva aprovació definitiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés