Actualitzat 17/12/2013 21:57

La UB genera un impacte de 323 milions d'euros al PIB català, un 0,2% el 2012

BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

La Universitat de Barcelona (UB) genera un impacte de 323 milions euros al PIB català, el que ha suposat un 0,2% el 2012, segons ha remarcat el rector del centre, Dídac Ramírez, a l'apunt 'El risc d'equivocar les prioritats', publicat en el seu bloc i recollit per Europa Press.

Aquesta xifra, que augmenta fins al 0,3% si s'afegeix el Grup UB, apareix en una de les conclusions d'un estudi elaborat pels serveis tècnics de la Cambra de Barcelona, ha informat la universitat en un comunicat aquest dijous.

L'estudi també revela que l'impacte del centre sobre el capital humà de Catalunya va estar de 1.381 milions d'euros en el curs 2011-12, el que equival al 0,7% del PIB català, i s'ha calculat tenint en compte que la prima salarial --el rendiment diferencial del capital humà universitari-- és de 9.360 euros.

El centre ha destacat la "rellevància" de la UB sobre el mercat laboral català perquè genera 7.600 llocs de treball directes i 13.749 llocs de treball més que poden atribuir-se als efectes de la despesa de la universitat, de manera que en total sumen 21.349 persones.

La rendibilitat econòmica de les inversions que fa l'administració a la universitat és de 221,1 milions d'euros anuals --el 100% del total de l'aportació pública--, ja que cada universitari ofereix una rendibilitat econòmica a les finances públiques de 5.602 euros per any d'estudis.

Tot i que la Cambra sosté que en cas de repetició d'un curs augmenta la despesa pública, els salaris i la probabilitat de feina eleven la recaptació tributària i redueixen les prestacions de l'atur, ha destacat l'organisme.

A més, l'estoc de capital tecnològic generat suposa el 4,8% del total català, i el 20,6% si es té en compte només el sector de l'ensenyament superior, i el 0,5% del PIB català.

VALORACIÓ DEL RECTOR

Ramírez ha manifestat que aquestes xifres demostren el "gran pes i solvència" de la UB en l'economia catalana i el teixit productiu i laboral de Catalunya, i la seva voluntat de reafirmar el paper d'agent social.

Per aquesta raó, ha reiterat que el finançament públic de les universitats "és una inversió, mai una despesa", després de recordar que les universitats han patit una retallada del 30% del finançament ordinari des del començament de la crisi.

Així, ha reclamat a la Generalitat xifres "semblants a les del 2010", malgrat que ja llavors la inversió era insuficient, comparat amb les universitats a les quals la UB es vol semblar, que no estan patint reduccions pressupostàries, sinó tot al contrari.

"Una esquerda que pot acabar de trencar la dinàmica positiva de convergència i camí de millora científica i acadèmica que ha representat la universitat pública durant les últimes dècades al nostre país", ha avisat el rector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés