Actualitzat 18/10/2008 12:48

UDC celebra aquest cap de setmana el seu congrés amb l'única candidatura d'un Duran que delegarà encara més

BARCELONA, 18 d'octubre (EUROPA PRESS)

UDC farà aquest cap de setmana el seu 24 congrés a Sitges (Garraf) amb una sola candidatura per dirigir el partit encapçalat per Josep Antoni Duran, que torna a aspirar a la presidència però que delegarà encara més en el seu equip en els pròxims quatre anys.

En un congrés sense sorpreses, com a mínim pel que fa als lideratges, Duran cedirà per primera vegada la responsabilitat d'exposar avui l'informe de gestió al secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí. A més, el vicepresident executiu d'Organització, Antoni Castellà, serà l'encarregat de presentar la candidatura al comitè de govern que encapçala el mateix Duran.

Aquesta setmana, el president d'UDC, que porta 21 anys al capdavant del partit, ja ha explicat que delegarà encara més al comitè de govern a partir del congrés, i ha admès que, "segurament, en altres circumstàncies, en un altre partit i en un altre moment històric, podria ser hora fins i tot del relleu".

Així i tot, ha argumentat que torna a presentar-se per responsabilitat, i perquè té el suport majoritari de la militància, que queda patent al no haver-se presentat a cap altra candidatura, tampoc la del col·lectiu crític d'UDC, agrupat en el col·lectiu El Matí.

Tal com porta fent els últims mesos en compatibilitzar el seu càrrec com a portaveu de CiU al Congrés amb la presidència del partit, Duran delegarà en el seu equip, encapçalat per Pelegrí, Castellà i la portaveu, Joana Ortega.

TRES PONÈNCIES

Al congrés es debatran tres ponències, sobre política, economia i valors. La ponència estratègica --o política--, coordinada per Pelegrí, remarca que un partit com UDC "no pot renunciar a exercir la seva responsabilitat en política espanyola". Per aquesta raó, consideren que "si cal entrar en el Govern", no s'han de tenir "complexos per a fer-ho, sempre que sigui útil per als interessos de Catalunya".

A més, la ponència també aposta per revisar completament el pacte de federació amb CDC, després que el partit liderat per Artur Mas optés en el seu conclave de juliol per la fusió amb UDC.

En resposta, Unió insisteix a descartar que el partit es dilueixi a la 'Gran Casa del Catalanisme" que propugna Mas, i advoca per la defensa de Catalunya "des del plantejament propi de cadascun".

A més, UDC insisteix en la necessitat de separar el caràcter diferent de cada partit que integra la coalició Galeuscat, formada per CDC, UDC, PNB i BNG. Al·leguen que cada força respon a un territori concret i té els seus propis objectius i estratègies.

900 ESMENES

A aquesta i a les altres dues ponències s'hi han presentat unes 900 esmenes, que van des de la ruptura amb CDC a nivell local, fins la petició de paritat a les llistes de CiU.

A més, el col·lectiu El Matí ha presentat diverses mocions, quatre de les quals es debatran finalment en forma d'esmena a petició dels ponents. Així, aquestes quatre i una altra més que demana el concert econòmic passaran a ser esmenes i no es votaran directament diumenge, sinó que seran negociades demà en el procés de discussió d'esmenes.

En els seus documents, els crítics demanen integrar-se a la 'Gran Casa del Catalanisme' o trencar la federació, i coincideixen amb l'estratègia de CDC en cas d'una retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), apostant per un Govern d'unitat.

També desaconsellen reobrir un debat teòric sobre la conveniència d'entrar en el Govern, i subratllen que l'actual moment, amb els incompliments de l'Estatut i la seva possible retallada, "no sembla el més adequat per fer aquest tipus de plantejament ni davant el PP ni davant el PSOE".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés