Actualitzat 28/09/2008 17:32

Unes 4.000 persones es manifesten a Barcelona contra la immersió lingüística a l'educació

BARCELONA, 28 de setembre (EUROPA PRESS)

Unes 4.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i unes 5.000, segons l'organització, s'han manifestat avui a Barcelona contra el sistema d'immersió lingüística a l'educació a Catalunya i per defensar el dret a escolaritzar en castellà a les comunitats bilingües.

La manifestació, sota crits de 'Llibertat' i cartells contra la Llei d'Educació Catalana (LEC) i a favor d'educar els fills en castellà, ha recorregut els carrers de Barcelona des de la plaça Urquinaona fins la plaça Sant Jaume, on hi ha el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. La pancarta de la capçalera de la manifestació, convocada per C's amb el suport de PP i UPID, resava 'No a la imposició lingüística a les nostres escoles'.

Entre els assistents a la manifestació estava el president de C's, Albert Rivera, la del PP català, Alicia Sánchez Camacho, i l'actor Toni Cantó; també intel·lectuals com Francesc de Carreras, Félix Ovejero i Iñaki Ezquerra, així com el periodista Arcadi Espada, que ha llegit un manifest en un acte a la Plaça Sant Jaume.

Rivera (C's) ha acusat la Generalitat d'"utilització vehicular" del català, al dedicar 25 hores de classe setmanal en català, dos en castellà i tres en anglès. "Estan construint una nació entorn a uns drets lingüístics", ha lamentat Rivera.

"Hem patit 40 anys de prohibició lingüística durant la dictadura i llavors vam sortir a defensar el català i l'euskera --ha dit--, i 30 anys després ens veiem obligats a defensar el bilingüisme".

El dirigent ha destacat l'"èxit" de la convocatòria de la seva formació, que ha qualificat de "punt d'inflexió" per al bilingüisme a Espanya i la defensa d'uns drets "fonamentals i constitucionals". "Això no és la fi de res, és el principi de tot", ha opinat, subratllant que segons les enquestes, la majoria de pares volen una educació bilingüe per als seus fills.

Sánchez Camacho (PP) ha alertat que la LEC "vulnera el dret dels pares a educar els seus fills també en castellà", una cosa que ha considerat una "riquesa fonamental" que el Govern "perjudica" retirant el castellà de la llei d'educació.

"MARGINACIÓ I VETO" DEL CASTELLÀ

A la lectura d'un manifest durant l'acte en Plaça Sant Jaume, el periodista Arcadi Espada ha exclamat que "no és el ciutadà el que ha d'estar al servei de les llengües, sinó viceversa", recalcant que el Govern "vulnera la llei" i dóna al castellà "el caràcter d'idioma estranger".

Ha exposat la "marginació i veto" del castellà a les aules, el "grotesc" domini lingüístic del català que s'exigeix per treballar a l'administració, i la negació del caràcter català de la cultura feta per catalans en castellà.

"Estan convertint el català en el fonament de la construcció d'una nació imaginària", ha indicat, en un procés que es realitza mitjançant la "imposició de devoció, lleialtat i deures envers la llengua", segons Espasa.

L'actor Toni Cantó, presentador de l'acte, ha criticat els "monstres" creats per la Generalitat, ressaltant que en molts àmbits professionals "compte més el com es parli català o euskera que l'habilitat amb el bisturí" i ironitzant que en el futur potser és més important "el com es balla la sardana".

"Estaria bé que Barcelona s'enriquís com jo a Madrid, on hi ha directors catalans", cosa que segons l'actor "aquí no passa".

L'escriptor basc Iñaki Ezquerra ha evidenciat la "radicalització ideològica" de l'escola pública, "mentre els fills dels dirigents van a la privada", ha dit.

Ezquerra ha qualificat el president de la Generalitat, José Montilla i el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, d'"Herodes pedagògics", que tracten de "decapitar les noves generacions, prenent-los el castellà".

La manifestació la van avalar diverses entitats i associacions de tot Espanya, com l'Associació per la Tolerància, Cercle Balear, Pares per la Llibertat d'Elecció Lingüística del País Basc, Cadeca, Acció Cultural Miguel de Cervantes, Cives Iure, Associació de Professors pel Bilingüisme, Unió de Guàrdies Civils i Galícia Bilingüe.

També Ciutadans de Menorca, Fòrum de Emua, Mans Netes, Fundació Concòrdia, Fòrum Espanya Avui, Joventuts Liberals, Asocolombia, Convivència Cívica Catalana, Associació per la Igualtat de les Llengües Oficials, Denaes i Universitaris Liberals Demòcrates.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés