Actualitzat 04/06/2008 15:51

La Unió Europea atorga el seu reconeixement a la Universitat de Girona pel desenvolupament d'una tecnologia de residus

BARCELONA, 4 de juny (EUROPA PRESS)

La Universitat de Girona (UdG), l'empresa Cespa i la Fundació Agbar han rebut el reconeixement de la Unió Europea (UE) pel projecte CLONIC, una tecnologia per al tractament dels residus líquids dels abocadors cofinançat pel Ministeri d'Educació i Ciència i la UE.

Brussel·les ha estimat, segons un comunicat de la UdG, que es tracta d'"un dels millors projectes a escala mundial" relacionats amb l'aigua en el marc del programa LIFE del qual la universitat ha rebut 1,3 milions d'euros de subvenció.

El projecte CLONIC ('Closing the nitrogen cycle from urban landfill leachate by biological nitrogen over nitrite and thermal treatment') és una nova tecnologia per al tractament biològic dels lixiviats en els abocadors --que presenten una alta contaminació en nitrogen amoniacal i sals dissoltes--.

El procediment es fa mitjançant la transformació de la matèria a nitrogen gas i la recuperació sòlida de les sals, de manera que s'aconsegueix un impacte ambiental inferior a les tecnologies tradicionals.

La clau del projecte és el reactor biològic enriquit amb microorganismes 'annammox' que són capaços d'eliminar l'amoni i el nitrat, convertint-lo en nitrogen gas.

El CLONIC representa un estalvi de fins al 25% del cost dels lixiviats. Per aquesta raó, Cespa i la universitat desenvolupen una planta pilot a escala industrial per a la implantació d'aquesta tecnologia en els diferents abocadors que gestiona l'empresa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés