Publicat 03/08/2023 11:40

La unitat catalana contra l'assetjament escolar rep aquest curs 1.545 casos de possibles violncies

Archivo - Arxivo - Imatge d'arxiu de pupitres
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La majoria són per 'bullying', seguit del maltractament infantil i la violncia masclista

BARCELONA, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

La Unitat de suport a l'alumnat en situació de violncia (Usav) ha rebut aquest curs 2022-2023 un total de 1.545 casos de possibles situacions de violncia en l'mbit escolar, amb predominana del 'bullying', amb 682 casos comunicats, segons dades de la Conselleria d'Educació de la Generalitat facilitades a Europa Press.

Aquestes dades contrasten amb les del curs anterior, quan de setembre de 2021 a setembre de 2022 va haver-hi un total de 863 casos de violncies comunicats.

En una entrevista d'Europa Press, la directora general d'Alumnat de la Generalitat, Anna Chillida, ha explicat que la intenció d'aquesta unitat és que els alumnes, equips directius, docents i famílies comuniquin una "possible situació de violncia" que hagin pogut detectar en un centre educatiu.

De setembre de 2022 al 17 de juliol de 2023 la Usav ha rebut 682 casos d'assetjament entre alumnes; 445 de maltractament infantil i adolescent; 229 de violncia masclista; 131 en la categoria 'altres', com l'exercida amb la finalitat de robatori; 48 sobre salut mental --que inclou intents de sucidi, sucidis consumats o violncia derivada d'un trastorn mental--, i 10 de racisme.

Així, la violncia predominant és el 'bullying' i inclou "diferents graus" d'assetjament, que pot ser psicolgic i també físic; i per darrere es troben el maltractament infantil i adolescent --en l'mbit familiar-- i la violncia masclista --com a fills de mares víctimes de violncia masclista o casos de mutilació genital femenina--.

Preguntada pels casos que han desembocat en sucidi, ha indicat que la Usav collabora i es coordina amb l'equip del programa 'Benestar per estar bé' amb 20 professionals que fan acompanyament als casos en els quals hi hagi aquest risc.

MAJOR SENSIBILITZACIÓ

Sobre el motiu que els casos hagin augmentat pel que fa al curs anterior, Chillida ha defensat que es deu a una "major sensibilització en veure situacions de violncia" per part de la societat, així com un major coneixement de qu implica una situació de violncia i reconixer-la quan succeeix.

En el curs 2021-2022, dels 863 casos comunicats, una majoria també va ser per bullying (347), seguit del maltractament infantil i adolescent (267), violncia masclista (144), salut mental (55), 'altres' (45) i racisme (5).

A més, ha posat en valor que el "esfor" per qu la Usav sigui un recurs més conegut per part de la comunitat educativa ha contribut també al fet que es detectin més casos.

Els casos els poden arribar durant tot l'any, fins i tot en els mesos de juliol i agost quan no hi ha classes, ja que el telfon, el correu electrnic i l'aplicació --que són les tres vies de contacte que hi ha-- estan actives tot l'any.

FORMA DE PROCEDIR

Chillida ha explicat que davant un cas de violncia, s'ha de contactar amb la Usav per telfon, e-mail o l'aplicació, s'explica el cas "ja sigui en primera persona o com a testimoni", i un tcnic d'igualtat o un psicleg recull la informació i gestiona el cas amb la comunitat educativa.

La Usav assessora al centre educatiu "en tots els passos a seguir" en el desplegament del protocol contra violncies a alumnes, treballa amb la família i realitza acompanyament teléfonico, i en situacions més complexes els professionals es poden traslladar al centre per abordar el cas en primera persona.

També es preveu la possibilitat de realitzar un taller de detecció de violncies amb alumnes "en el cas que es requereixi una actuació més macro", com per exemple davant casos d'agressions sexuals i amb l'objectiu de detectar altres possibles víctimes.

La directora general ha advertit que no totes les situacions que es comuniquen acaben amb l'obertura del protocol: "Pot passar que sigui una consulta o una situació que no requereix de cobertura i el centre mira qu altres mesures podria dur a terme".

El proper curs 2023-2024 s'engegar el registre de violncies --que va anunciar la Conselleria d'Educació al maig-- i que permetr "fer una anlisi de dades cas a cas", i la previsió és que es puguin anar extraient més dades concretes a partir de la seva entrada en funcionament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés