Actualitzat 10/01/2008 18:09

La UPC promou varietats de vegetals tradicionals catalans amb un valor gastronòmic més important

CASTELLDEFELS (BAIX LLOBREGAT), 10 de gener (EUROPA PRESS)

Un grup d'investigadors de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aconseguit dissenyar una varietat de la 'mongeta del ganxet' amb un alt valor gastronòmic i una resistència a les malalties més forta.

Aquesta varietat es reconeixerà pròximament amb la Denominació d'Origen Protegida Mongetes del Ganxet del Vallès Maresme, segons han informat avui fonts de la UPC. El grup continuarà investigant en la millora d'altres varietats com els calçots de Valls, els tomàquets de Montserrat o la carxofa del Prat.

El Grup de Millora Vegetal de Caràcters Organolèptics de la UPC va néixer fa 15 anys amb l'objectiu de millorar les varietats vegetals tradicionals de Catalunya en perill de desaparició. El seu objectiu és retornar a aquestes varietats el gust i l'aspecte que tenien fa més de mig segle quan les pràctiques agrícoles primaven el gust del producte per sobre del seu cost.

En els últims dos anys, el grup ha treballat en la millora de la varietat de les 'mongetes del Ganxet', un producte molt valorat ja que, al coure les mongetes, no es nota la presència de la pell del llegum. Els investigadors han analitzat més de 400 llavors d'aquesta varietat per trobar la de més possibilitats de desenvolupament. Per a això, han realitzat degustacions setmanals a càrrec de 14 persones entrenades per a l'anàlisi sensorial d'aliments.

Finalment, van elegir la varietat Montcau de la 'mongeta del Ganxet' que s'ha sotmès a un procés de millora genètica per tornar-li el gust tradicional i fer-la més resistent a les malalties.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés