Actualitzat 24/04/2013 15:02

La Vall d'Hebron incorpora coure en la seva Unitat de Fibrosi Quística per evitar infeccions

Unidad de Fibrosis Quística del Hospital Vall d'Hebron
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

La Unitat de Fibrosi Quística de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha incorporat el coure com a material per combatre la propagació d'infeccions entre aquests malalts, una actuació pionera a Espanya amb la qual confien reduir les patologies associades a aquesta malaltia multisistèmica i hereditària.

En una visita als mitjans per conèixer les noves instal·lacions, el pneumòleg i coordinador de la Unitat, Antoni Álvarez, ha explicat que els malalts de fibrosi quística tenen especial facilitat per infectar-se amb altres patògens i que, donada la naturalesa de la seva dolença, "després és molt difícil de treure'ls".

D'aquesta manera, la Vall d'Hebron, que atén uns 300 pacients pediàtrics i adults l'any amb fibrosi quística i és un dels centres de referència per a aquesta patologia a Espanya, ha instal·lat panells de coure en les parets, el mateix material del qual estan fets poms de portes i aixetes, ja que s'ha demostrat que el coure elimina el 99% dels bacteris en contacte amb la seva superfície.

Les noves instal·lacions, que han comptat amb una inversió pròxima als 200.000 euros, han estat possibles gràcies a la col·laboració de l'Associació Catalana de Fibrosi Quística, el Centre Espanyol d'Informació del Coure i les empreses Tesa, Kme Spain i Presto, que han donat el material, ha assenyalat per part seva el president de l'associació, Celestino Raya.

Raya ha explicat que el 80% de les infeccions es transmeten per contacte, de manera que ha estimat que la instal·lació del coure aportarà "un gran benefici" per als pacients, en línia amb actuacions similars que ja han realitzat unitats específiques del Regne Unit i EUA.

GENÈTICA I HEREDITÀRIA

El doctor Álvarez ha explicat que la fibrosi quística es dóna per herència de dos gens combinats entre els progenitors, ja que tot i que es calcula que una de cada 25 persones és portadora d'un d'aquests gens, la malaltia es desenvolupa només en un de cada 6.300 nounats.

Gràcies als cribratges i els controls que es practiquen des de fa una dècada, "la incidència va disminuint", tot i que l'afectació és de per vida i provoca les complicacions més grans a nivell pulmonar, ja que mentre els efectes secundaris a l'aparell digestiu es poden minimitzar, el pacient pot patir a nivell respiratori.

En aquest sentit, reduir les infeccions que dificulten el funcionament de l'aparell respiratori mitjançant el coure pot ser una bona "mesura complementària" per reduir els problemes associats a la patologia, amb una gravetat diversa i un perfil diferent entre pacients.

La Vall d'Hebron, per part seva, ha informat que "per primera vegada" es disposa d'un fàrmac especialment dissenyat per revertir l'efecte de la mutació G551D, responsable del desenvolupament de la malaltia, de manera que iniciarà un assaig clínic en aquesta línia que podria aportar beneficis a la majoria de pacients.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés