Actualitzat 17/01/2013 15:59

Vicky Peña puja la construcció d''El Diccionari' de María Moliner a l'escenari del Romea

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'actriu catalana Vicky Peña encarna a la bibliotecària María Moliner i la creació del seu ingent 'Diccionari d'ús de l'espanyol' a l'obra 'El Diccionari' de Manuel Calzada i dirigida per José Carlos Plaza, al teatre Romea de Barcelona, on actuarà fins al 10 de febrer al costat d'Helio Pedregar i Lander Iglesias.

Segons ha explicat l'autor en roda de premsa, aquesta obra parla, no només de la importància de les paraules, sinó de l'amor a la llibertat i el compromís en un moment difícil de la història recent d'Espanya, que va marcar profundament la vida de Moliner i la del seu marit, que interpreta Lander Iglesias, un matrimoni d'intel·lectuals condemnat a l'ostracisme després d'una depuració del règim franquista en la postguerra.

A més, Calzada aborda el component més humà de Moliner, en una història traçada a partir de la malaltia que ella pateix que li provoca la pèrdua de memòria, i que afronta intentant recordar totes les paraules de la seva vida.

Tot i això, el seu contrapunt són els silencis i les no-paraules que Moliner deixa de dir en moments difícils de la seva vida, com la mort d'una de les seves filles de la qual mai parlarà o el seu abandonament patern, ha explicat l'autor.

Vicky Peña, que considera aquest text commovedor, escenifica les dificultats d'aquesta "lluminosa" dona en un lloc hostil, en què, després d'haver construït un pla de biblioteques nacional aspirant a portar la cultura a una societat analfabeta, és degradada a un lloc tècnic d'una escola d'enginyers.

És en aquest marc que comença d'amagat un enorme diccionari davant de disconformitats amb algunes de les definicions de la Real Academia Española (RAE).

A l'escenari també pugen el metge de Moliner, de la mà d'Helio Pedregar, qui encarna un personatge molt conservador i tancat i acaba descobrint una dona diferent a la qual ha estat tractant.

D'altra banda, el seu marit, Fernando Ramon Ferrando, és un progressista físic nuclear que ha perdut la seva càtedra a la universitat per la depuració franquista, el que no ha aconseguit superar, malgrat representar un paper "vital i quotidià" manejant les emocions de l'obra.

"DICTADOR"

L'obra arrenca amb la conferència de Moliner, on presenta la seva obra, i les seves escenes se succeeixen en una explicació de les batalles que va haver de lliurar per ser fidel als seus ideals, com per exemple, la definició de la paraula 'dictador', que la RAE havia manipulat.

En aquest sentit, Calzada ha lamentat que Espanya no ha avançat molt, ja que fa poc ha transcendit que la Real Academia ha modificat els termes 'nacionalitat' i 'referèndum': "És trist que una institució del pes de la RAE pugui patir aquestes pressions".

Aquesta obra, coproduïda per l'Abadia de Madrid i Anadramápete, substitueix a la polèmica 'Forests' que no podrà representar-se per problemes de repartiment, així com a 'El llac de les mosques', ja que la coreògrafa Sol Picó pateix una lesió en el menisc i no podrà representar-la, ha explicat el director del teatre, Julio Manrique.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés