Actualitzat 02/04/2008 23:33

Víctor Alexandre plasma la integració cultural al llibre 'Nosaltres, els catalans'

BARCELONA, 2 d'abril (EUROPA PRESS)

L'escriptor català Víctor Alexandre retrata 20 personatges de diverses nacionalitats que han assimilat la cultura catalana com a pròpia sense oblidar les seves arrels. Najat el Hamchi, Sam Abrams, Mbaye Gaye, Mathew Tree, Asha Miró i Txiki Beguiristain són alguns dels noms que es donen cita a 'Nosaltres, els catalans'.

L'origen del llibre va ser una conversa entre Alexandre i un jove congolès que, malgrat la seva procedència africana, afirma sentir-se com un català més. Per Alexandre, la clau de la integració cultural es basa en "no renunciar a uns orígens i una llengua pròpia", tot i que amb una actitud d'obertura i d'"assimilació d'una nova cultura".

Els immigrants "no aspiren a viure en comunitats tancades", ha assegurat avui, i ha desmentit que uns cognoms certifiquin la condició cultural, ja que cada vegada és més freqüent la "gent d'arrels molt diverses" dins de la societat catalana.

En aquest sentit, Alexandre ha destacat que "la forta immigració espanyola i la capacitat integradora de la societat catalana, poc amiga dels guetos" ha propiciat l'existència de parelles entre catalans i persones de la resta d'Espanya.

En el seu nou llibre, el periodista assegura que "els orígens dels nous catalans tenen ressonàncies més llunyanes", cosa que corroboren les més de 200 llengües que es parlen als territoris de parla catalana.

El llibre recull, entre d'altres, les històries de Patrícia Gabancho, de l'Argentina, que afirma que "Catalunya adopta la multiculturalitat esborrant-se ella mateixa". De la mateixa manera, plasma les experiències de personatges com Sam Abrams, Txiki Beguiristain o Mathew Tree, que assegura que "la independència és un objectiu polític més probable que el federalisme".

L'obra també tracta el cas del senegalès Mbaye Gaye, que va ser "agredit per la policia per mantenir-se ferm a parlar en català", fet que reflecteix el nivell d'identificació que algú, a priori estranger, pot arribar a sentir per una terra d'acollida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés