Actualitzat 27/11/2008 19:27

El virus del papil·loma no causa la majoria de tumors de cèl·lules escamoses en pacients amb anèmia de Fanconi

BARCELONA, 27 de novembre (EUROPA PRESS)

Un estudi en el qual han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat que el virus del papil·loma humà no causa la majoria dels tumors de cèl·lules escamoses en pacients amb anèmia de Fanconi, segons ha informat avui el centre universitari.

De fet, aquest virus només va ser detectat en el 10% dels tumors de cèl·lules escamoses de pacients amb anèmia de Fanconi. "Desafortunadament no esperem que la nova vacuna contra aquest virus tingui un gran impacte en la prevenció del càncer en els nostres pacients"; ha lamentat l'investigador de la UAB i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Estranyes (Ciberer), Jordi Surrallés.

L'anèmia de Fanconi afecta entre una i cinc persones per cada milió d'habitants i té una elevada propensió al càncer, ja que els tumors de cèl·lules escamoses són entre 1.000 i 10.000 vegades més freqüent en els malalts d'anèmia de Fanconi. Aquesta acostuma a afectar zones del cap i el cos, així com a l'àrea anogenital.

Els investigadors han observat també com els trasplantaments de medul·la avancen "de manera significativa" l'edat d'aparició dels tumors i com els tumors en pacients que han estat trasplantats no provenen d'una cèl·lula mare desdiferenciada del donant sinó de les cèl·lules del mateix pacient.

L'estudi també s'ha centrat en el patró d'alteracions genòmiques dels tumors de malalts d'anèmia de Fanconi i han observat com aquest és molt semblant al patró dels tumors esporàdics de la població general.

La diferència és que en els malalts amb anèmia de Fanconi els tumors no apareixen en edats avançades ni en persones que acostumen a consumir alcohol i tabac, sinó en les primeres dècades d'edat com a conseqüència d'una acumulació inusual de mutacions conseqüència de la impossibilitat de les cèl·lules de Fanconi de mantenir l'estabilitat del seu propi genoma.

Aquesta investigació ha estat publicada per la revista 'Journal of the National Cancer Institute' i ha estat finançada parcialment pel projecte Fancogene de la Fundació Genoma d'Espanya, amb el cofinançament de la UAB i el Ciberer, entre d'altres organitzacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés