Publicado 23/10/2020 16:28

El director de l'Agncia Estatal d'Investigació defensa millorar les lleis per agilitzar els ajuts a la recerca

Imatge de la intervenció telemtica del director de l'Agncia Estatal d'Investigació (AEI), Enrique Playán, en la inauguració del curs acadmic de l'ETSEA de la Universitat de Lleida, el 23 d'octubre del 2020. (Horitzontal)
Imatge de la intervenció telemtica del director de l'Agncia Estatal d'Investigació (AEI), Enrique Playán, en la inauguració del curs acadmic de l'ETSEA de la Universitat de Lleida, el 23 d'octubre del 2020. (Horitzontal) - Cedida per la UdL (ACN)

Enrique Playán diu que aquestes lleis retarden els terminis per resoldre convocatries i en limiten la seva aplicació

ACN

Lleida.-Millorar el marc legal que intervé en la dotació de recursos per a la investigació a l'estat espanyol, com ara la Llei general de subvencions i la Llei de contractes del sector públic, és un dels aspectes a millorar per agilitzar els ajuts a la recerca. Així ho ha manifestat el director de l'Agncia Estatal d'Investigació (AEI), Enrique Playán, durant la llió inaugural del curs acadmic de l'Escola Tcnica Superior d'Enginyeria Agrria (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL). Playán, que havia estat alumne d'aquest centre, ha afirmat que aquestes lleis retarden els terminis per resoldre convocatries, fins a onze mesos les més llargues, i en limiten la seva aplicació.

Simplificar la documentació, accelerar les convocatries, fixar un calendari estable per a aquestes, i comunicar més i millor, són els reptes que té plantejats l'Agncia Estatal d'Investigació per als prxims anys, tal com ha explicat Playán.El responsable de l'AEI, que ha reconegut que el pressupost de l'Agncia és insuficient, ha dit que l'esborrany del pressupost per al 2021 millora en 50 milions d'euros la dotació del Ministeri i incorpora 140 milions més del Pla de recuperació. Aquest Pla de recuperació és un dels dos que inclour el nou Pla estatal d'investigació científica i tcnica i d'innovació 2021-2024 que s'est elaborant, que també preveu un Pla de xoc amb més pressupost per a projectes de recerca i amb més places per a investigadors postdoctorals. Després de la conferncia telemtica de Playán, el director de l'ETSEA-UdL, Jordi Graell, s'ha dirigit al rector per demanar-li que els ajustaments que la Universitat de Lleida ha de fer a causa de les dificultats econmiques, tinguin en compte les peculiaritats de cada centre. En aquest cas, l'alt nivell d'investigació de l'ETSEA que "no vol perdre fora ni pistonada en aquest mbit que la caracteritza". Graell ha alertat de l'elevada edat del personal docent i investigador (PDI) de l'Escola i de la problemtica que suposa no poder fer el relleu generacional. També ha sollicitat més personal per a la secretaria docent del centre per atendre millor l'estudiantat. El rector de la UdL, Jaume Puy, ha coincidit amb Graell en el paper fonamental de l'ETSEA en la transformació del territori de ponent, especialment per la seua intensa activitat investigadora "que l'ha duta a estar entre les millors del món". El rector s'ha comproms a vetllar "perqu l'ETSEA no perdi competitivitat en aquests temps complicats", per ha demanat als governs un increment de les places per a investigadors en formació i postdoctorals i als investigadors "ambició per millorar", per tenir més presncia en projectes internacionals i més implicació amb les empreses i institucions del territori. Tant Graell com Puy han agrat la dedicació de tot el personal de l'ETSEA i de la UdL "per fer del sistema universitari una solució a la pandmia i no un problema afegit", en paraules del rector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés