Actualitzat 17/12/2013 21:49

El Govern creu que la seva reforma local "garanteix serveis" sense restar autonomia a ens locals

Defensa que si la llei estatal no és supletòria a la catalana serà "anticonstitucional"

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Govern, Joan Cañada, ha defensat aquest dimecres que la creació d'uns estàndards mínims de qualitat dels serveis municipals que preveu el projecte de llei de governs locals de Catalunya garanteix que aquests serveis es prestin a tot el món "visqui on visqui" i sense restar autonomia als ens locals.

Ho ha dit durant la jornada sobre la reforma local organitzada per la Diputació de Barcelona i celebrada a la capital catalana dins del cicle 'Governs locals: km 0. Interrogants i reptes sobre el futur del món local', després de ser introduït pel secretari general de la Conselleria d'Interior, Josep Martínez.

Cañada ha explicat que amb l'avantprojecte --aprovat inicialment i pendent d'esmenes-- els municipis seran partícips de la definició d'aquests estàndards de qualitat i que, quan no els puguin garantir, el Consell Comarcal que correspongui assumirà l'esmentat servei i definirà la seva prestació amb la participació de l'alcalde de la població.

Obre la porta que els municipis puguin recuperar aquests serveis cedits als Consells Comarcal, ha dit, i els estàndards de qualitat s'adaptaran a les característiques de cada municipi seguint el principi de diferenciació.

Sobre el text en el seu conjunt, ha afirmat que busca adequar els ens locals als requisits de l'Estatut; racionalitzar i delimitar les funcions de cada govern local; garantir l'eficiència i la sostenibilitat financera dels ens; evitar duplicitats i millorar el seu rendiment de comptes.

ARSAL

Pel que fa a l'Avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (Arsal) del Govern espanyol, ha dit que, més enllà de vulnerar la competència exclusiva autonòmica sobre la regulació local, "no és bona" per als ens locals.

Ha assegurat que el projecte català desenvolupa l'Estatut i s'emmarca en una competència exclusiva de les autonomies que no ha estat modificada ni interpretada pel Tribunal Constitucional (TC), per la qual cosa cal aplicar a Catalunya: "La reforma estatal ha de tenir caràcter supletori, si no, seria anticonstitucional".

Ha criticat que el Govern espanyol estigui legislant pensant en la interpretació que pugui fer el TC de la norma: "El poder legislatiu hauria de legislar sabent que es queda aquí, i no ha de forçar una interpretació".

Després de preguntar-li per l'impacte de la reforma catalana en els llocs de treball dels ens locals, ha dit que no serà important, pes sí hi haurà una redimensió necessària, i ha esmentat que en el cas del Consell Comarcal del Barcelonès, que se suprimirà i quedarà integrat a l'Àrea Metropolitana (AMB), s'haurà de definir "quines persones han de continuar i quals no".

Després de preguntar-li per l'alcalde de Manlleu, Pere Prat (ERC), sobre la necessitat d'acompanyar la llei amb la d'hisendes locals i la de funció pública, Cañada ha assegurat que s'està treballant en la redacció dels dos textos perquè és bàsic que la reforma local "no vagi sola".

CRÍTIQUES AL GOVERN

En la introducció de la jornada, el president de la Diputació, Salvador Esteve (CiU), ha dit que la racionalització i la sostenibilitat dels governs locals no passa per "buidar-los de contingut ni per vulnerar la seva autonomia", en al·lusió a l'Arsal.

El president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch, ha dit que el Govern espanyol fa un diagnòstic fals quan diu que els ajuntaments malgasten, i ha criticat el seu projecte de reforma: "Ens hem de preguntar si estem davant d'un cop d'estat a l'autonomia local".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés