Actualitzat 17/12/2013 21:49

Gordó afirma que la sentència d'Estrasburg era "una evidència"

Gordó afirma que la sentencia de Estrasburgo era una evidencia
EUROPA PRESS

Ha afirmat que el model de reinserció català és "millor" que l'estatal

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, ha afirmat aquest dimecres que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg que obre la porta a l'excarceració de presos d'ETA era "una evidència", ja que no es pot buscar una condemna fora de la llei.

"De vegades, sembla que el que es busca és venjança", ha declarat a la presentació d'unes jornades organitzades per la Fundació Pere Tarrés sobre pedagogia social i reinserció en centres penitenciaris, on ha puntualitzat que el que cal fer és intentar reeducar i reinserir els interns, no castigar-los.

Gordó ha precisat que la sentència d'Estrasburg "no podia ser d'una altra manera", que no es pot permetre que hi hagi pressions que busquin una condemna injusta, i que aquesta és la responsabilitat de l'Administració de Justícia.

Segons ha dit, l'obligació de la política penitenciària és aconseguir una societat "moderna i democràtica" amb la col·laboració del Tercer Sector i dels professionals de l'educació social, als quals durant aquesta jornada ha fet una crida.

Per a Gordó, el que surti d'aquesta trobada --que ha qualificat de gran nivell--, serà de "gran utilitat" per al Govern i servirà per fer justícia als més de 10.000 reclusos de les presons catalanes que formen part d'un dels sectors més indefensos de la societat.

"Cal reeducar però, sobretot, cal fer un esforç per a reinserir", ha insistit, perquè és una obligació constitucional i perquè els interns són persones amb rostre humà, nom i cognoms, ha dit.

CRÍTICA ALS CODIS PENALS

El conseller de Justícia ha afirmat que els polítics haurien de "fer autocrítica" sobre la forma com s'han fet els més de 20 codis penals que hi ha hagut a Espanya els últims anys.

Així ho ha declarat referint-se al nou codi penal que s'està tramitant en les Corts espanyoles, sobre el qual ha dit que hauria d'atendre més les recomanacions dels educadors socials i menys a les pressions dels mitjans de comunicació, ja que les conseqüències solen ser "bastant desastroses".

Segons ha dit, Espanya té una de les taxes més elevades de reclusos, el que mostra que "no s'estan fent massa bé les coses", tot i que ha recordat que, com a mínim, Catalunya no ho fa tan malament en política penitenciària, ja que les taxes de reinserció són les millors de l'Estat.

IMPORTÀNCIA DE LA INVESTIGACIÓ

El rector de la Universitat Ramon Llull (URL), Josep Maria Garrell, ha reivindicat la importància de la investigació en les "ciències socials", i ha agraït al Govern de la Generalitat la seva implicació en aquesta iniciativa.

Ho ha compartit el degà de la Facultat d'Educació Social i Treball Social, Paco López, que ha donat importància al fet de no discriminar ni "robar la dignitat" als presos per la seva situació, ja que són persones com qualsevol altra.

"No són ni dolents, ni malalts, ni pobrets", ha declarat, i ha afirmat que cal seguir preguntant-se sobre el model de societat que es vol, ja que no tot és tan simple com sembla.

La investigadora principal de l'estudi, Txus Morata, ha explicat la motivació principal de la investigació, que ha finalitzat amb la concreció d'un model de reinserció sistematitzat que es podria exportar als àmbits on hi ha exclusió social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés