Actualitzat 25/03/2024 12:34

Aragonès defensa "un model singular com al País Basc i Navarra, ni més ni menys"

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas; el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy
EUROPA PRESS

Insisteix en la negociació bilateral, no "en una taula en què els altres decideixin què ha de fer Catalunya"

BARCELONA, 25 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que la seva proposta de finançament per a Catalunya persegueix "un model singular com al País Basc i Navarra, ni més ni menys".

Ho ha explicat en una conferència per presentar la proposta, en la qual la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha participat en un col·loqui posterior, i que ha estat presentada pel degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy.

Aragonès ha dit que la voluntat és que la proposta sigui la base d'una relació bilateral entre Govern central-Generalitat i que l'administració catalana recapti i gestioni els impostos generats a Catalunya.

El president ha criticat que la idea d'"una dècada perduda" a Catalunya s'alimenta des de territoris competidors i ha defensat que no hi ha dècada perduda quan l'economia catalana és més forta que fa deu anys.

"És un missatge de desconfiança que no es correspon amb la realitat, però que es converteix en un peatge afegit en termes de reputació per al conjunt del teixit productiu", ha afegit.

Ha afirmat que la confiança "ve més de fora" i ha preguntat si un país en decadència seria capaç d'atreure inversions com la de Lotte Energy a Mont-roig del Camp (Tarragona), Kronospan a Tortosa (Tarragona) o AstraZeneca a Barcelona.

DESTINAR RECURSOS A CATALUNYA

Aragonès ha replicat a les veus que qualifiquen de privilegi tenir un finançament propi: els ha dit que la voluntat és destinar els recursos captats a Catalunya als seus serveis públics.

"Posar fi al dèficit fiscal? Posar fi a una situació injusta? No és mai un privilegi, és una obligació, és una qüestió de justícia", ha defensat.

Ha subratllat que aquest model s'ha de desenvolupar en una negociació bilateral amb l'Estat, ja que "discutir en una taula en què els altres decideixin què ha de fer Catalunya" garanteix que l'acord no sigui satisfactori.

El president ha destacat que els serveis públics catalans "no han de dependre dels barons socialistes o del Partit Popular".

LA PROPOSTA D'ARTUR MAS EL 2012

Preguntat per les diferències amb la proposta que ja va fer el Govern el 2012 --quan el president era Artur Mas--, ha respost que és un context "molt diferent".

Ha defensat que Catalunya té "la força perquè les propostes que tenen un ampli consens es puguin materialitzar", i ha posat en valor la negociació i el diàleg amb el Govern central.

Aragonès ha apuntat que actualment hi ha "una finestra d'oportunitat" que s'ha d'aprofitar i que, si no es fa, es lamentarà en els pròxims anys.

NATÀLIA MAS

Natàlia Mas ha dit que avui l'economia catalana creix per sobre del conjunt d'Espanya i la UE, però que el dèficit fiscal provoca que es destini menys percentatge del PIB a sanitat o educació, i que caldria "injectar" 3.800 milions d'euros en educació i 10.000 en sanitat per arribar a la mitjana.

La consellera ha lamentat que la Generalitat no rebi fons de la recaptació de l'impost de societats, la qual cosa considera una "anomalia" en el context internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés