Actualitzat 17/12/2013 22:38

Barcelona aixecarà algunes limitacions per fer consultes ciutadanes

Comisión de Presidencia y Régimen Interior del Ayto.Barcelona
EUROPA PRESS

Comença a tramitar-se el nou Reglament de Participació Ciutadana

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona preveu eliminar els límits temporals i territorials per fer consultes ciutadanes, de manera que planeja que es puguin fer tantes com es desitgin, i fins i tot en territoris més petits que un barri, segons el nou Reglament de Participació Ciutadana, que el consistori vol adaptar als canvis socials.

Aquesta norma, al costat del Reglament General d'Organització i Funcionament dels Districtes i l'Intern del Consell de Ciutat, s'ha començat a tramitar aquest dimecres a la Comissió de Presidència i Règim Interior, on tots han superat el vistiplau inicial.

El reglament de Participació i el dels Districtes han rebut el suport del Govern municipal de CiU i també d'UpB --inclou ERC--, el vot en contra del PP i ICV-EUiA i l'abstenció del PSC; el del Consell de Ciutat ha comptat amb el suport de tots excepte el rebuig dels populars.

El comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha ressaltat que la norma de participació és "un document obert" que els grups han treballat en una comissió creada a instàncies d'UpB, i ha anunciat que ara s'obren 90 dies d'exposició pública --el corrent són 30-- per arribar al màxim consens associatiu, polític i ciutadà.

Pel que fa a les consultes, la norma vigent preveu que no es pot fer més d'una a l'any ni més d'una per cada districte durant un mandat --limitacions que desapareixen--, i el resultat de les votacions es prendrà en consideració si la participació supera el 50% del padró de més de 16 anys en el mateix territori objecte de la consulta.

CENYIDES A LEGISLACIÓ

El govern ha acceptat dues al·legacions del PP pel que fa que les consultes se cenyeixin a l'àmbit de les competències municipals, i que respectin la legislació vigent: inicialment els populars demanaven dir l'"actual" legislació vigent, però l'executiu ha retirat aquesta paraula.

També es racionalitzen els òrgans de participació, es reconeixen els consells de barri i es regula la iniciativa ciutadana que --després que el consistori no admetés la de la plataforma 0-3 per una guarderia pública-- s'ha pretès clarificar com fer la sol·licitud i tramitar-la.

El regidor del PSC, Guillem Espriu, i la portaveu del PP, Àngels Esteller, han rebutjat que les consultes puguin celebrar-se en territoris inferiors al barri, tenint en compte que, segons la popular, "podria tenir un efecte contraproduent" i dificultar les decisions.

Malgrat acceptar-se la seva al·legació perquè siguin d'àmbit municipal, Esteller considera que encara "no queda prou clar", i que els òrgans de participació han de ser de caràcter consultiu però en cap cas de caràcter polític --ho demana perquè els consells de barri tindran capacitat de fer propostes que es votin en els plens de districte--.

L'oposició ha subratllat les seves discrepàncies i ha demanat clarificar la Iniciativa Ciutadana; a més, el líder d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha reclamat al govern que rectifiqui i admeti a tràmit la iniciativa de la plataforma 0-3 i que reculli les propostes sobre la Rambla del Poblenou que l'assemblea Fem Rambla ha aprovat aquest dimarts per unanimitat.

El primer tinent d'alcalde i responsable de Presidència, Joaquim Forn, espera que les normes s'aprovin "amb el màxim consens possible" i ha reivindicat que, després de 10 anys de revisar-se les de participació, toca reformar-les; el portaveu d'UpB, Joan Laporta (DC), creu que el desencant ciutadà obliga a millorar la comunicació entre ciutadans i administració.

La comissió ha aprovat també una proposició del PP per elaborar un protocol per racionalitzar i reduir la presència del consistori en fundacions i consorcis, davant del que la segona tinenta d'alcalde i responsable d'Economia, Sònia Recasens, ha explicat que la participació municipal en els ens es basarà en criteris de necessitat i viabilitat econòmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés