Publicat 15/06/2023 14:23

El BCE puja un quart de punt els tipus d'inters, fins al 4%

Archivo - Arxiu - 08 July 2022, France, Aix-en-Provence: President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde attends the opening of the 22nd Rencontres Economiques in Aix-en-Provence. Photo: Laurent Coust/SOPA Images via ZUMA Press Wire/dpa
Laurent Coust/SOPA Images via ZU / DPA - Archivo

MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'inters en 25 punts bsics, tal com donava per descomptat el consens del mercat, de manera que la taxa de referncia per a les seves operacions de refinanament se situar en el 4%, mentre que la taxa de dipsit assolir el 3,50% i la de la facilitat de préstec el 4,25%.

Amb aquesta vuitena pujada consecutiva del preu del diner, que s'ha situat en el seu nivell més alt en gairebé 15 anys, el BCE continua avanant en l'enduriment de la seva política monetria, després que la Reserva Federal dels Estats Units decidís ahir fer una pausa en el cicle de pujades, després de deu increments consecutius des de mar de 2022.

Amb l'augment d'un quart de punt anunciat aquest dijous pel BCE, en línia amb l'adoptada al maig, el 'Guardi de l'euro' ha elevat el preu del diner en 400 punts bsics durant l'actual cicle de pujades, que va comenar al juliol de l'any passat.

La decisió del BCE, esperada pel mercat, arriba despés que la taxa d'inflació interanual de la zona euro es desaccelerés al maig fins al 6,1%, nou dcimes per sota de la pujada de preus registrada a l'abril i el seu nivell més baix des de febrer de 2022, mentre que en excloure del clcul l'impacte de l'energia i dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent es va moderar al 5,3% des del 5,6% del mes anterior.

Així mateix, fa una setmana Eurostat revisava a la baixa les seves dades de creixement del producte interior brut (PIB) de la zona euro, que finalment va registrar una contracció del 0,1% en el primer trimestre de 2023, la qual cosa suposa l'entrada en recessió tcnica de l'economia de la regió, després de la caiguda de l'activitat també del 0,1% en el quart trimestre de 2023.

Es tracta de la primera recessió registrada en l'economia de la zona euro des que el PIB es va contraure consecutivament en el primer i el segon trimestre de 2020, com a conseqüncia de l'impacte de la pandmia de Covid-19 i de les restriccions implementades.

D'aquesta manera, el principal inters en la roda de premsa que oferir a continuació la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ser conixer si el banc central de la zona euro manté el seu enfocament centrat en el control de la inflació subjacent i els potencials efectes de segona ronda o si el debilitament de l'economia i la desacceleració de les pujades de preus per l'energia, juntament amb les tensions financeres, permeten a l'entitat adoptar una pausa en el cicle de pujades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés