Publicat 20/12/2021 08:59

Calviño demana evitar pujades salarials que afectin "de forma estructural" a la inflació

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Foto d'arxiu.
Alberto Ortega - Europa Press

Assegura que els fons europeus generen ja un impacte en l'economia: "S'han mobilitzat inversions"

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha demanat evitar pujades salarials que afectin "de forma estructural" a la inflació, després de l'increment dels preus registrat en els últims mesos.

En una entrevista a 'La Vanguardia' aquest dilluns recollida per Europa Press, ha recordat que la pujada mitjana dels preus se situa al voltant del 3%, encara que arribés al 5,5% al novembre, i ha defensat que "l'evolució dels salaris ha d'adequar-se a les característiques de cada empresa i de cada sector".

"Per tant, dependr de la negociació collectiva que es produeixi en cada context, per assegurar-nos que no té un impacte negatiu sobre el creixement i la creació d'ocupació", ha afegit.

Calviño veu preocupants les causes subjacents a "aquesta pressió sobre els preus, sobretot de béns intermedis, que són la pujada dels preus de l'energia als mercats internacionals i els problemes de subministrament per colls d'ampolla en les cadenes globals".

No obstant aix, ha advertit que tots els organismes preveuen que aquests problemes s'atenun el 2022, a partir de la primavera: "I el que cal evitar en aquest moment és que una pujada salarial pugui tenir efectes de segona ronda que tinguin un carcter més estructural".

NOVA ONA

Sobre si la nova onada de covid-19 canvia les perspectives de recuperació, ha afirmat que la pandmia genera incertesa per que les dades apunten a "una recuperació forta i sostenible en els propers anys", en la mateixa direcció que les del quart trimestre.

"Encara no hem acabat el mes de desembre i el que hem vist és un any que ha anat de menys a més. La recuperació s'ha iniciat a partir de mar i s'ha anat accelerant en la segona part de l'any", ha dit, en preguntar-se-li sobre la rebaixa fins al 4,5% de creixement que preveu el Banc d'Espanya --dos punts menys que el Govern central--.

Ha celebrat les xifres d'exportació, la millora de l'atur juvenil i la "forta competitivitat de l'economia espanyola", tot i que ha constatat que existeix un retard de la recuperació de l'indicador del PIB pel que fa a l'evolució de l'ocupació, la qual cosa considera una anomalia.

"Pel que fa al que és l'indicador del PIB en si mateix, hem vist al llarg de l'any un bon número de revisions a l'ala i a la baixa. Estic segura que en les properes setmanes veurem més revisions", ha afirmat.

REFORMA LABORAL I FONS EUROPEUS

Calviño ha apostat per arribar a un "acord tripartit al més aviat possible" sobre la reforma laboral que doni seguretat jurídica, preservi la flexibilitat interna de les empreses i eradiqui la precarietat i la temporalitat, en les seves paraules.

Sobre els fons europeus, ha detallat que el 73% est autoritzat i el 65% est comproms en un pla a sis anys que "ja est tenint un impacte en l'economia perqu ja s'han mobilitzat inversions i s'ha generat una expectativa positiva per als sectors".

Entre els sectors als quals es dirigeixen els plans estratgics hi ha el del vehicle elctric i connectat: "Volem, sens dubte, que hi hagi almenys una fbrica de bateries a Espanya i que el nostre país es pugui situar a l'avantguarda del desplegament de la transformació d'un sector tan estratgic com és el de l'automoció", encara que ha rebutjat concretar cap localització perqu la decisió ara est en mans de l'empresa, ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés