Actualitzat 18/11/2017 12:18

Cs se centra en l'àrea metropolitana de Barcelona per assegurar el vot urbà

Reunió de l'Executiva Nacional  de Ciudadanos
CIUDADANOS

   Rivera és fins ara el líder nacional més actiu en la precampanya catalana

   MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

   Cs està centrant la seva acció política a l'àrea metropolitana de Barcelona des que es van convocar eleccions autonòmiques anticipades en aquesta comunitat, organitzant diferents actes amb la seva candidata a la Presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, i en alguns casos també amb el líder del partit, Albert Rivera, conscient que un dels seus principals caladors de vot són les zones urbanes.

   En les tres setmanes que han transcorregut des que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, posés data a la cita amb les urnes, Rivera ha viatjat a Catalunya per acompanyar la seva candidata en tres ocasions i ho torna a fer aquest cap de setmana, amb actes programats per aquest dissabte i diumenge. Aquest dia és el que han triat per l'acte oficial de presentació a Barcelona de les llistes electorals pel 21-D.

   Això el situa com el més actiu entre els líders dels quatre partits nacionals --PP, PSOE, Podemos i Cs-- en precampanya, ja que els altres no han anat a Catalunya en aquest període o bé han anat solament una vegada, i dóna una idea del nivell d'implicació que tindrà el president de Cs durant la campanya electoral que començarà el 5 de desembre.

   Per la formació taronja, que va néixer a Catalunya el 2006, aquest sempre ha estat un territori clau, i encara més ara, davant uns comicis que considera decisius per acabar amb el procés independentista.

   Encara que es presenta davant l'electorat no separatista com el vot útil de les forces constitucionalistes, insisteix que l'important és que la suma d'escons dels partits que aposten per la independència sigui menor que la dels que la rebutgen, perquè així aquests últims puguin formar un govern transversal liderat per la llista més votada.

TREURE VOTS AL PSC

   El cercle d'acció de Cs a Catalunya a l'hora d'intentar guanyar votants s'estén tant a la seva dreta com a la seva esquerra, ja que pretén esgarrapar vots tant al PP com al PSC. Sobre els socialistes catalans, considera que la inclusió en les seves llistes de polítics democristians procedents de l'antiga Unió els pot costar la pèrdua de suports entre una part de l'electorat no independentista, i que Arrimadas podria acabar beneficiant-se d'això.

   Aquest pot ser el cas de l'anomenat "cinturó vermell" de Barcelona, una zona obrera entorn la capital catalana que tradicionalment havia estat un dels feus electorals del PSC. És un nucli de població important que va experimentar un gran creixement a partir dels anys 60 gràcies a la immigració que arribava des d'altres comunitats autònomes a la recerca de treball a la indústria catalana.

   Des que es va iniciar la precampanya, els líders de Cs a Catalunya han visitat municipis de la zona metropolitana com Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Cornellà de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat i Sant Andreu de Llavaneres, si bé en aquest últim hi van estar com a reacció a la decisió de l'Ajuntament de declarar 'persona non grata' a Rivera, a Arrimadas i al diputat de Cs al Congrés Toni Cantó.

   A les eleccions al Parlament del 2015, Ciudadanos es va erigir com a líder de l'oposició amb un 17,9% dels vots. No obstant això, en aquests municipis --menys a Llavaneres-- va superar aquesta xifra, aconseguint percentatges d'entre el 22% i el 24% i fins i tot arribant a ser la força més votada a Sant Adrià i a l'Hospitalet.

   Aquest és un escenari molt diferent al de les eleccions generals del 2016, en les que el debat no estava tan polaritzat entre el 'sí' i el 'no' a la independència. Com a conseqüència d'això, els catalans van triar com a primera força a Podem, per davant d'ERC, PSC, CDC, PP i, en sisè lloc, Cs (10,94%), que, en canvi, va sortir una mica millor parat en els municipis del 'cinturó vermell' de Barcelona.

EXPECTATIVES A TARRAGONA

   Fins ara, la majoria dels actes i declaracions del partit taronja en precampanya s'han dut a terme a Barcelona i els seus voltants, però també han visitat en una ocasió Tarragona, on Arrimadas va acudir al costat de Matías Alonso i Lorena Roldán, que ocupen el primer i el segon lloc a la llista electoral del 21-D per Tarragona.

   Per a Ciudadanos, les dues províncies fortes són Tarragona i Barcelona, on a les autonòmiques del 2015 va aconseguir un 19,4% i un 18,8% dels vots, respectivament; lluny del 12,5% registrat a Girona i l'11,6% de Lleida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés