Publicat 26/02/2018 15:03

Domènech demana votar si el cap d'Estat es tria "per línia genètica" o democràticament

Xavier Domènech (CatECP)
EUROPA PRESS

Afirma que el Mobile està garantit a Barcelona i demana al Govern central "deixar de fer por"

BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El coordinador general de CatComú, ha afirmat que la ciutadania hauria de decidir si el cap d'Estat ho és "per línia de sang", és a dir, si ho és el rei, o si s'escull democràticament, després de les protestes celebrades a Barcelona el diumenge passat contra la seva presència a la ciutat per participar en la inauguració del Mobile World Congress (MWC).

Ho ha dit després de reunir-se amb el secretari general de la UGT a Catalunya, en resposta als periodistes que li han preguntat sobre si és favorable al fet que se celebri un referèndum sobre que el monarca hagi de ser el cap d'Estat: "Sí", ha contestat.

"El manteniment en ple segle XXI d'una figura del cap d'Estat, que ho és perquè és hereditari, bàsicament perquè és fill de qui és i perquè és fill home, perquè dona no podria ser, no és sostenible en termes democràtics", ha conclòs, per la qual cosa s'ha obert a la possibilitat que els ciutadans triïn si aquest càrrec ha d'atorgar-se o no de forma hereditària.

Preguntat per la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del president del Parlament, Roger Torrent, de no participar de la recepció al rei en l'acte inaugural --encara que sí ho van fer en l'acte en si-- i sobre les protestes a la capital catalana contra Felip VI, ha sostingut que és l'evidència que "la pitjor crisi institucional que ha tingut l'Estat en tota la seva història des de la restauració de la democràcia se soluciona només aplicant el 155".

"La figura del rei del cap d'Estat amb el discurs del 3 d'octubre va ser molt poc de figura institucional. Va ser un discurs de part, i un cap d'Estat ha de representar un tot. Aquest error gravíssim porta a una crisi més gran de legitimitat del mateix Estat", ha lamentat.

Domènech que quan va exercir el càrrec de comissionat d'Estudis Estratègics i Memòria Històrica a l'Ajuntament de Barcelona va retirar el bust rei Joan Carles I del saló de plens consistori, ha titllat el discurs de Felip VI d'"extremadament dur" sobretot quan hi havia sensibilitats confrontades a Catalunya i la resta d'Espanya.

Ha assegurat que existeix una "regressió democràtica" a Catalunya i la resta d'Espanya amb la qüestió política catalana i amb moltes altres coses, i creu que la falta de diàleg també ha portat a "una creixent desafecció ciutadana que evidencia la crisi de legitimitat de la monarquia actual".

Domènech ha criticat els advertiments sobre que les manifestacions contra el monarca poden afectar a la continuïtat del congrés de telefonia a Barcelona i ho atribueix al fet que "a les opcions conservadores, quan hi ha una situació de tensió política, els interessa dir que l'economia anirà fatal".

Ha concretat que el Govern del PP demostra aplicant aquesta política una "profunda irresponsabilitat política respecte a la marxa de l'economia" que considera que pot afectar a l'Estat.

"El MWC està grantidíssim. El que s'hauria de fer és assumir, prendre nota, que hi ha un problema polític que s'ha de solucionar per vies democràtiques i deixar d'actuar pensant que els jutges ho solucionaran tot i deixar de fer por a la gent en el cos pensant que aconseguiran que deixin protestar, perquè el que està passant és el contrari", ha valorat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés