Publicat 27/02/2018 11:48

Els bitllets de 500 euros s'estanquen i romanen en mínims del 2003

Diners, bitllets, monedes
PIXABAY

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El nombre de bitllets de 500 euros posats en circulació es va situar el gener d'aquest any en 38 milions, la mateixa xifra que un mes abans, per la qual cosa continuen la progressió a la baixa des que va començar la crisi econòmica i se situa en mínims des de mitjans del 2003.

D'aquesta manera, l'import de tots els bitllets de 500 euros es va situar en 19.000 milions d'euros, segons les dades publicades aquest dimarts pel Banc d'Espanya, després de la decisió adoptada pel consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) a principis de maig del 2016 de deixar de produir bitllets de 500 euros des de finals del 2018, encara que aquest paper seguirà sent forma de pagament legal.

La decisió es deu a la "creixent preocupació" en l'opinió pública que estan sent utilitzats per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme.

El nombre de bitllets de 50 euros en circulació es va reduir al gener, fins a situar-se en 1.027 milions, 40 milions menys que un mes abans. No obstant això, la xifra és un 4,8% superior a la de fa un any, ja que en els últims exercicis, almenys des del 2010, aquests bitllets han anat incrementant-se. L'import al gener dels bitllets de 50 euros va aconseguir els 51.350 milions d'euros.

Per la seva banda, l'import dels bitllets de 200 euros es va situar en el primer mes de l'any en 1.800 milions d'euros, amb 9 milions d'unitats, la mateixa xifra des de novembre del passat exercici.

AUGMENTA LA BRETXA EN ELS BITLLETS DE 100 EUROS

En el cas dels bitllets de 100 euros, es va incrementar la bretxa entre bitllets distribuïts i bitllets retirats al gener, després que les entitats que operen a Espanya lliuressin al Banc d'Espanya més bitllets dels que es van posar en circulació. En concret, la diferència entre els bitllets distribuïts i els retirats al desembre va ser de 39 milions d'unitats, tres milions més que al desembre.

Aquesta situació es pot deure al fet que el país sigui un receptor de turisme i la possibilitat que els turistes hagin portat en l'últim any a Espanya molts bitllets d'aquest tipus, segons va apuntar el Banc d'Espanya quan es va produir el primer descens al febrer de l'any 2015. Bona part dels diners dels turistes acaba en les entitats de crèdit, que retornen part d'aquests bitllets al Banc d'Espanya perquè no necessiten punts per fer front a les necessitats de liquiditat dels seus clients.

BITLLETS DE 20 I 10 EUROS

Quant als bitllets de 10 i 20 euros, el saldo net entre el distribuït i les devolucions també va ser negatiu i a més va augmentar respecte al desembre en tots dos casos. La bretxa va ser de 1.300 milions de bitllets en el primer cas i de 1.760 milions de bitllets en el cas dels bitllets de 20 euros.

Finalment, l'efectiu total posat en circulació pel Banc d'Espanya es va situar en 23.462 milions d'euros (18.985 milions d'euros en bitllets i 4.477 milions en monedes) en el primer mes de l'any, un 28,7% menys que al gener del 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés