Publicat 25/01/2023 16:27

Els condemnats d'ERC per l'1-O recorreran contra "qualsevol resolució que no apliqui la llei més favorable"

Els advocats Raimon Toms i Andreu Van den Eynde, Marta Vilaret (ERC) i l'advocada Olga Arderiu
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Els condemnats d'ERC per l'1-O recorreran contra "qualsevol resolució que no apliqui la llei més favorable" en la revisió de la condemna del Tribunal Suprem (TS) després de la reforma penal que va derogar la sedició i va modificar la malversació.

"Si la interpretació que fa el Suprem no aplica la llei més favorable, que és el que obliga la llei, aquesta resolució s'haur de recórrer", ha afirmat l'advocat Andreu Van den Eynde aquest dimecres en una roda de premsa al costat de l'advocada Olga Arderiu, l'advocat Raimon Toms i la sots-secretria general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret.

Van den Eynde ha concretat que aquest eventual recurs es presentaria davant el mateix Suprem i que després la decisió també es pot recórrer al Tribunal Constitucional (TC) i posteriorment al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Dimarts, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell van demanar al Suprem que els absolgui en el procés de revisió de la sentncia, i aquest dimecres la Fiscalia ha demanat al tribunal que mantingui penes d'inhabilitació per als condemnats de l'1-O.

Preguntat per la possibilitat que el tribunal els apliqui la modalitat atenuada de la malversació, Van den Eynde ha afirmat que aquesta opció "no és acceptable".

Ha remarcat que la sentncia de l'1-O "no parla ni fa esment enlloc de cap nim de lucre" --que ara és un requisit per a la malversació greu-- i creu que els fets provats en la sentncia no permeten condemnar-los per aquest delicte.

Un altre argument de les defenses per retirar la condemna per malversació és que es va aplicar com un delicte medial, és a dir, necessari per aconseguir un delicte final --la sedició-- que amb la reforma ha decaigut del Codi Penal.

ELS DESORDRES "NO SÓN APLICABLES"

Arderiu, que és advocada de Forcadell --que només va ser condemnada per sedició-- ha valorat que els desordres públics "no són aplicables en absolut" per substituir la desapareguda sedició, com ha plantejat la Fiscalia.

Així, ha recordat que en la revisió de la condemna no es poden modificar els fets que va declarar provats la sentncia i que "se centren en la modalitat de la sedició d'actuar fora de les vies legals, per no se centren en la modalitat d'actuar amb fora, violncia o intimidació".

En el cas de Forcadell, se la va condemnar per sedició per l'elaboració de normatives al Parlament, la qual cosa per Arderiu deixa "més clar impossible" que no es pot emmarcar en els desordres.

ERC VEU "UNA GUERRA OBERTA"

Respecte a la interlocutria de l'instructor de l'1-O Pablo Llarena, que va acordar retirar la sedició per va mantenir la desobedincia i la malversació, Vilaret ho ha qualificat com "un cop d'estat, la interpretació que est fent Llarena és obviar aquesta voluntat de reforma explícita de la malversació".

"Hi ha una guerra oberta evident, sense matisos, no només amb la reforma del Codi Penal sinó també amb la llei del 'només sí és sí'. Hi ha una guerra de poders d'aquesta judicatura segrestada per la dreta i l'extrema dreta de mantenir el seu marge de poder", ha valorat Vilaret.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés