Publicat 25/01/2018 13:30

Els hotels de Barcelona facturen un 6% més el 2017 malgrat el "fatídic" darrer trimestre

Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

Els hotels de Barcelona han tancat l'any 2017 amb una ocupació mitjana del 80%, en la mateixa línia que el 2016, i una facturació un 6% superior, malgrat un darrer trimestre "fatídic", segons el president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos.

En roda de premsa aquest dijous, ha dit que s'ha pogut "salvar" l'exercici gràcies a un primer semestre que qualifica d'extraordinari i que permet compensar les pèrdues dels últims tres mesos, causades per la inestabilitat política i altres factors, com la 'turismofòbia', els atacs vandàlics a elements turístics i l'atemptat d'agost.

Segons les dades del Gremi, la facturació va caure un 15% a l'octubre --el mes amb més ocupació tradicionalment juntament amb maig--, un altre 15% al novembre i un 25% al desembre, en comparació amb els mateixos mesos del 2016, sent els més afectats els hotels de luxe, ja que, solament al desembre, els de cinc estrelles van registrar una caiguda del 35%.

Els mercats d'origen amb un descens més gran han estat el domèstic i l'anglosaxó, especialment els nord-americans.

Els hotels barcelonins han tancat l'any amb un preu mitjà d'habitació per nit de 138 euros, la qual cosa significa un increment de 7,5 euros en comparació amb el 2016, però Clos ha remarcat que l'increment en el primer semestre se situava en els 15 euros respecte a l'any anterior.

Quant a l'ocupació, ha indicat que en el primer semestre rondava el 86%, mentre que ha acabat en una mitjana del 80%, equivalent a l'any anterior però per sota de les expectatives elevades que els hotelers tenien durant la primera meitat de l'any.

En termes d'ocupació, el president del Gremi ha assegurat que des de setembre no s'han renovat uns 2.000 contractes en el sector.

De cara al 2018, ha assenyalat que el mes de gener està registrant dades pràcticament iguals que l'any passat, encara que ha subratllat que és el pitjor mes habitualment en ocupació; la primera quinzena de febrer està lleugerament per sota en reserves que l'any passat, però pel Mobile World Congress es manté en les mateixes xifres, mentre que març i abril presenten reserves "força per sota".

INVERSIÓ EN PROMOCIÓ

Clos s'ha mostrat preocupat per les baixes reserves per a la primera meitat de l'any, i ha reclamat un esforç econòmic per part de l'Ajuntament de Barcelona en promoció per reposicionar la marca i la reputació de la ciutat, i ha demanat que treballi juntament amb el sector.

Ha explicat que els hotelers estan convidant prescriptores perquè recomanin la ciutat, ja que ha advertit que alguns operadors estan excloent Barcelona a l'hora d'oferir-la per realitzar congressos o reunions, la qual cosa pot afectar al sector durant aquest any i el proper, ja que aquest tipus de reserves es realitzen a un o dos anys vista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés