Publicat 25/01/2018 12:16

Empresari de la construcció: es feien modificacions falses de projectes amb mossegades del 30% anomnades "pizzes"

Cristina Ibáñez, Ricardo Costa, Vicente Rambla, Cándido Herrero i Álvaro Pérez
POOL

L'expresident de la patronal de Castelló diu que no només ho feia el PP, també altres partits, amb el suport de determinats funcionaris

MADRID, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exdirector de l'Associació Provincial d'Empreses de la Construcció de Castelló Vicente Monsonís ha assegurat aquest dijous que en l'adjudicació d'obra pública entre el 1997 i 2005 a la Comunitat Valenciana --amb el PP al capdavant-- es feien "modificacions falses" de "projectes" que suposaven "mossegades" de fins al 30%, també conegudes com "pizzes".

"El moll de la qüestió no eren les comissions del 3% sinó les modificacions dels projectes que implicaven modificacions l'import dels quals era el 30%. D'això se'n deia "pizza", ha assenyalat en declaracions a la Cadena Ser recollides per Europa Press, després de ser preguntat per si el PP exigia comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública, després que l'ex-secretari general Ricardo Costa hagi confessat el presumpte finançament il·legal del partit.

Durant la sessió del judici pel presumpte finançament il·legal del PPCV en el cas Gürtel, Costa va confirmar al jutge que va ser Francisco Camps, expresident de la Generalitat Valenciana, qui va decidir contractar amb Orange Market --empresa vinculada a la trama-- per organitzar els actes de campanya de l'eleccions autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008. A més, va indicar que ell, juntament amb l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, van ordenar que el PP es financés "amb diners en negre" per poder sufragar aquests comicis.

L'empresari valencià ha explicat que qui "no comptava amb la confiança" del PP amb "els supòsits que imposaven" no podia "entrar en determinades obres", per la qual cosa, segons ha comentat, "determinades empreses de molta confiança van arribar a construir veritables monopolis artificials". "Era un modus operandi circumscrit a determinades empreses, no era una qüestió generalitzada", ha afegit, alhora que ha denunciat que el van amenaçar per "negar-se" a fer aquestes pràctiques.

No obstant això, ha assegurat que "també hi ha altres partits", a part del PP, que "han entrat en aquest tipus de jocs" i ha explicat que, per tant, "no és una qüestió d'un únic partit sinó d'empreses que compten amb el suport 'innecessari' de determinats funcionaris". A més, ha apuntat que "tant administracions, com institucions i empreses van de la mà", i ha afegit: "Ningú no està lliure".

FABRA MAI NO LI VA DEMANAR CAP MOSSEGADA

Així mateix, ha apuntat que va fer "alguna obra molt puntual" per a l'expresident de la Diputació de Castelló i del PP provincial Carlos Fabra quan ocupava el càrrec. No obstant això, ha negat que li demanés "mai" cap mossegada.

De la mateixa manera, ha confessat que "com a polític" Fabra "li agradava" perquè "va posar Castelló en el mapa" encara que, segons ha remarcat, "va ser un polític de calat que es va perdre en el laberint de les empreses". "Com a polític m'agradava però com a persona és una altra cosa molt diferent perquè utilitzava la política per determinades qüestions", ha lamentat.

L'Audiència Provincial de Castelló va condemnar Fabra, el novembre del 2013, a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública, a una multa de 693.074,33 euros i a indemnitzar Hisenda amb la mateixa quantitat pel total de la quantia defraudada durant els exercicis 1999, 2000, 2002 i 2003 més interessos legals. Uns mesos més tard, el juliol del 2014 aquesta condemna va ser confirmada pel Tribunal Suprem.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés