Actualitzat 09/03/2013 14:43

ERC demana rebaixar a 15.000 les firmes necessàries per presentar una iniciativa ciutadana

Fachada Del Congreso De Los Diputados
EUROPA PRESS

MADRID, 9 març (EUROPA PRESS) -

ERC vol que el nombre de firmes necessari per a la presentació d'una iniciativa legislativa popular al Congrés, actualment fixat en el mig milió, es rebaixi fins a equiparar-se als sufragis aconseguits pel diputat o diputada que hagi estat elegit amb menys vots, el que situaria la xifra en unes 15.000 rúbriques.

Aquesta és una de les propostes incloses pels independentistes catalans en la proposició no de llei que han registrat per al seu debat a la Comissió Constitucional del Congrés, a la qual ha tingut accés Europa Press.

Aquesta formació, integrada en el Grup Mixt, defensa una reforma en profunditat de la llei que regula la iniciativa legislativa popular per facilitar la seva presentació, agilitar la seva tramitació i ampliar els temes sobre els quals la societat civil pot impulsar lleis o fins i tot mandats al Govern.

Així, plantegen que els ciutadans puguin registrar iniciatives no legislatives equivalents a la proposicions no de llei que sotmeten a votació els grups parlaments, és a dir, textos, en els que s'insta l'Executiu a adoptar determinades mesures i que portarien el nom d'Iniciatives de Mandat Popular.

DIPUTATS ELEGITS AMB MOLTS MENYS VOTS

Els republicans consideren que l'actual exigència de 500.000 firmes "limita molt" la capacitat de la ILP i la "converteix en alguna cosa excepcional quan hauria d'estar més normalitzada".

Segons argumenten, si un diputat del Grup Mixt que ha estat elegit amb molts menys de mig milió de vots pot registrar iniciatives, els ciutadans també haurien de poder fer-ho.

En concret, suggereixen que s'estableixi com a requisit mínim de suports el nombre de sufragis amb el qual hagi aconseguit el seu escó el membre menys votat de la Cambra Baixa.

Aquesta xifra, en circumscripcions com Sòria o Melilla, se situa una mica per sobre dels 15.000 vots.

La legislació vigent impedeix que la societat civil proposi lleis que afectin drets fonamentals, assumptes tributaris, de caràcter internacional, o relatius a indults, però Esquerra advoca per eliminar aquestes restriccions temàtiques.

"La iniciativa popular, bé sigui legislativa o no legislativa, no ha de ser limitada. En tot cas, serà el Parlament qui aprovi o denegui la mateixa, com fa amb la resta d'ILPs", expliquen.

Finalment, per evitar que com acostuma a succeir només es debati un d'aquests textos en cada període de sessions, ERC demana que el debat sobre el fet que es prengui en consideració es programi sempre per al primer ple ordinari que es convoqui després que s'acreditin les firmes corresponents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés