Publicat 27/02/2018 17:29

Finlàndia diu que el cessament del seu cònsol honorari a Barcelona ha estat "a petició del Govern espanyol"

Comunicat de l'ambaixada de Finlàndia
EUROPA PRESS

MADRID, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Finlàndia ha precisat aquest dimarts que el cessament del seu cònsol honorari a Barcelona, Albert Ginjaume Egido, s'ha produït "a petició del Govern espanyol", que ha avisat que estava exercint "activitats inadequades per a un cònsol honorari".

Així consta en un comunicat publicat al web de l'ambaixada de Finlàndia a Espanya que, a més, admet que tals activitats "estan relacionades amb la situació política que viu Catalunya a l'actualitat".

El cessament, que es farà efectiu a partir del proper dijous s'ha dut a terme "de comú acord" amb Ginjaume com a "conseqüència del canvi de les seves aptituds per al compliment del càrrec", segons el comunicat oficial.

A més, el Govern finlandès afegeix que Ginjaume "ha servit a Finlàndia de forma exemplar durant els 19 anys que ha exercit funcions de vice-cònsol honorari i després de cònsol general honorari de Finlàndia a Barcelona".

No obstant això, els cònsols honoraris, el treball dels quals es regeix per la Convenció de Viena, solament poden exercir el seu càrrec amb una autorització ('exequatur') del país receptor, i li és impossible fer-ho si no compta amb la confiança d'aquest.

Els cònsols honoraris no solen ser ciutadans nacionals del país per compte del com actuen, sinó del país de residència, o fins i tot d'un tercer Estat, i poden exercir com a cònsols honoraris de més d'un país.

No són diplomàtics de carrera i les seves funcions són més limitades que les dels cònsols que sí ho són --per exemple, no poden exercir de notaris ni expedir passaports--, i també tenen un règim d'immunitats menor.

El diari 'Elnacional.cat' atribueix el cessament de Ginjaume a la seva decisió de convidar l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (PDeCAT) i presidenta de la Diputació de Barcelona a un esmorzar amb el cos consular. No obstant això, fonts diplomàtiques parlen d'activitats incompatibles amb el seu càrrec durant un temps perllongat.

Amb aquest són quatre els cònsols honoraris a Barcelona que han estat cessats per activitats relacionades amb el procés sobiranista, després del de Letònia, Xavier Vinyals --cessat el 2016 per exhibir una estelada a la façana del consolat--; el de Filipines, Jordi Puig --que va participar en una manifestació durant l'atur convocat a Catalunya el 3 d'octubre-- i el búlgar Hristo Stoichkov. L'exfutbolista va ser cessat a l'octubre després d'una aparició pública en la qual va titllar de franquista a la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés