Publicat 21/12/2020 13:03

La Fiscalia enllesteix el seu informe sobre els indults del procés, que previsiblement no ser favorable a concedir-los

Faana de l'edifici del Tribunal Suprem (Arxiu)
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

MADRID, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Els fiscals del Tribunal Suprem que van acusar en el judici pel procés independentista a Catalunya enllesteixen el seu informe sobre la concessió d'indults als nou presos condemnats per sedició, que es podria conixer aquesta mateixa setmana segons les fonts fiscals que ha consultat Europa Press.

Les mateixes fonts assenyalen que no s'espera cap sorpresa respecte a la posició del Ministeri Públic en aquest afer, que ha estat sempre contraria a l'afectació de la condemna de presó mitjanant la progressió de grau o la concessió de semillibertats segons l'article 110.2 de l'article penitenciari.

Cal recordar que la Fiscalia va sollicitar al final del judici contra els dotze líders independentistes que s'apliqués l'article 36.2 del Codi Penal, perqu haguessin de complir almenys la meitat de la pena per accedir al tercer grau penitenciari, fet al que es va oposar el Tribunal. Tot aix fa creure que la posició del Ministeri Públic no ser favorable a la concessió d'indults, malgrat que sempre pot ser que siguin parcials i no pas totals.

En qualsevol cas, els terminis estimats per concedir un indult, que acostumen a superar els sis mesos, a més dels temps que calcula el Tribunal Suprem per concloure els trmits previs i redactar el seu informe, dificultaran previsiblement que el Govern central pugui resoldre les mesures de grcies dels presos del procés abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer.

La insistncia amb la qual alguns sectors polítics --independentistes i també Podem-- pressionen perqu es concedeixin aquests indults abans dels comicis s'oposa amb el que es preveu per tramitar aquesta mena d'expedients, que acostuma a superar els sis mesos segons va assenyalar el mateix Ministeri coincidint amb l'anunci de l'inici dels treballs el passat 23 de setembre.

ELS TEMPS DE LA JUSTÍCIA

Diverses fonts de l'alt tribunal també assenyalen que l'informe de la sala enjudiciadora, pel qual es requereix recaptar abans el criteri de la Fiscalia, té els seus tempos, "que no són els de la política".

A més es preveu que quan s'obtingui el criteri de la Fiscalia es reclamar la valoració de l'Advocacia de l'Estat, que va acusar durant el judici, perqu la Llei del Jurat preveu demanar valoració a la part perjudicada.

D'acord amb fonts del Ministeri de Justícia hi ha almenys set peticions d'indult a favor del líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; els exconsellers Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull, Santi Vila, Meritxell Borrs i Carles Mundó; els 'Jordis' --Jordi Cuixart i Jordi Snchez--; i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

D'aquestes set sollicituds, no totes es refereixen als dotze condemnats. Europa Press té constncia de la que els seus predecessors, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, van presentar per a Forcadell; la que va instar UGT a favor de Bassa; i la que va impulsar el penalista catal Frances de Jufresa a favor de tots els penats.

El trmit de sollicitud dels indults per a particulars el poden dur a terme els penats, els seus parents o qualsevol altra persona en nom seu. La concessió, si es produís, competeix al rei, a proposta del ministre de Justícia i prvia deliberació del Consell de Ministres, i s'ha d'acordar mitjanant un reial decret publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés