Actualitzat 08/05/2017 18:27

Forcadell defensa que la resolució aprovada es va limitar a recollir el que es va debatre a la Cambra


Europa Press

BARCELONA, 8 Maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reclamat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a la Fiscalia que defensin la seva inviolabilitat parlamentària com a garantia de la separació de poders, han explicat fonts judicials.

En una compareixença aquest dilluns d'uns 20 minuts en la qual només ha contestat al seu advocat, Forcadell ha fet un al·legat a favor de la seva inviolabilitat, i de la mateixa manera que la secretària primera de la Mesa, Anna Simó --que també ha declarat com a investigada--, ha interpel·lat directament a la presidenta del tribunal, Maria Eugènia Alegret, i al fiscal Francisco Bañeres de Mariola com a garants de la legalitat.

Així mateix, Forcadell ha assegurat que en cap cas va "transgredir" el mandat de Tribunal Constitucional en permetre que es votés la resolució aprovada el 6 d'octubre del 2016, perquè, segons ella, es limitava a recollir el que s'havia abordat i debatut en el ple de la Càmera catalana durant el Debat de Política General.

Aquesta resolució insisteix en la capacitat de Catalunya per a l'autodeterminació, insta el Govern a celebrar un referèndum vinculant "amb una pregunta clara i de resposta binària", posa un límit per a la seva celebració i crea una comissió per al seguiment del procés d'autodeterminació, entre d'altres punts.

Segons han indicat les citades fonts, Forcadell ha explicat que al Debat de Política General el president de la Generalitat planteja els temes crucials del mandat i que les resolucions del Parlament recullen posteriorment aquestes línies estratègiques, i la funció de la Mesa és que aquestes qüestions quedin recollides.

Precisament aquest és el punt on pivota el cas i és el que dilucidarà si va haver-hi desobediència: si la Mesa ha de permetre tots els debats o ha d'establir un veto en determinades qüestions, com en aquest cas en el qual hi ha un mandat del TC, segons fonts judicials.

Segons consta en el reglament de la cambra, la Mesa té poder per decidir la tramitació de tots els escrits i documents d'índole parlamentària, segons el seu article 37.3 sobre les funcions de la Mesa.

Es tractaria de dirimir si la Mesa fa un mer control formal dels debats i resolucions o si té un poder de fiscalització sobre la naturalesa dels temes que s'aborden i pot impedir alguns.

Forcadell assegura que les resolucions parlamentàries després d'aquest debat són la cristal·lització dels temes que s'han abordat, per la qual cosa, per a ella, la qüestió és si el president de la Generalitat pot o no parlar de la independència o del referèndum.

Segons aquest argument, al moment que el president Carles Puigdemont va plantejar el referèndum com un objectiu del mandat en el ple de política general, les resolucions havien de recollir-ho i la funció de la Mesa era permetre-ho.

Respecte als advertiments del lletrat major del Parlament sobre que cal complir els mandats del Tribunal Constitucional, Forcadell ha defensat que es limitava a una opinió general, però que en cap cas el lletrat diu a la Mesa el que ha de fer o deixar de fer.

BREUS INTERROGATORIS

L'interrogatori de les dues parlamentàries ha estat breu --20 minutos para Forcadell i 15 per a Simó-- en limitar-se a contestar al seu advocat, Andreu Van den Eynde, que els ha plantejat una quinzena de preguntes a cadascuna.

A les portes del Palau de Justícia hi ha hagut una concentració de suport convocada per l'ANC, Òmnium, AMI, ACM i Suma't, i Puigdemont i els consellers del Govern les han acompanyat a la seva arribada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés