Actualitzat 17/12/2013 22:38

González (Pimec) alerta d'"abusos" d'empreses amb salaris inferiors al mínim legal

Josep González (pte.Pimec)
EUROPA PRESS

Afirma que mentre no hi hagi crèdit hi haurà empreses que morin, malgrat la millora econòmica

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

El president de Pimec, Josep González, ha alertat que hi ha empreses espanyoles de totes mides que estan cometent "abusos" amb salaris per sota del mínim legal, fet que cal combatre.

En una roda de premsa de balanç anual i perspectives per al 2014 aquest dimecres, ha considerat que "encara no s'ha acabat el procés d'ajust salarial" a Espanya, però que això no s'ha de traduir en salaris que considera indignes i inacceptables.

"Si cal ser competitiu amb males pràctiques com aquestes, el país anirà malament", segons ell, i ha dubtat que hi hagi empreses que hagin de sobreviure si es basen en salaris indignes.

Sobre la segona reforma laboral que prepara el Govern espanyol, i a falta de saber-ne detalls, ha donat suport que redueixi el nombre de contractes --és partidari de deixar-ne tres o quatre tipus-- i que activi els contractes a temps parcial --Pimec dóna suport als 'minijobs'-- per activar la feina, i també ha demanat que millori la gestió judicial pel que fa als expedients de regulació d'ocupació(ERO).

Ha remarcat que, si des d'Europa es planteja una reforma laboral nova a Espanya, és perquè es considera que encara s'ha de millorar la flexibilitat i competitivitat del mercat laboral espanyol, sobre el qual ha augurat que mantindrà un atur elevat diversos anys a causa gran deteriorament produït durant la crisi, tot i que el 2014 marcarà el "canvi de tendència" amb la creació de llocs de treball.

González ha constatat que l'economia millora, així com les expectatives per al 2014, un any pel qual s'ha mostrat optimista i ha augurat un cert augment del consum, però matisa que continuaran morint empreses mentre el crèdit no torni a fluir.

Ha fet una crida a les institucions europees a parlar menys i prendre decisions perquè el crèdit arribi a les pimes l'any que ve: "Deixar sense oxigen el teixit empresarial durant sis anys és una temeritat econòmica que pagarem durant molts anys".

El president de Pimec ha aprofitat per demanar al Govern espanyol que la llei de morositat s'acompanyi d'un règim sancionador perquè sigui efectiva, que s'eliminin complicacions administratives en les duanes per facilitar les exportacions, i que la pressió fiscal vagi a la baixa el 2014.

A més, ha lamentat que el criteri de l'IVA de caixa ha quedat tan limitat que no tindrà èxit, i ha rebutjat les actuacions de l'executiu central en regulació energètica perquè encareix l'activitat empresarial pels costos de la factura i penalitza l'autoconsum.

Sobre el futur polític de Catalunya, ha evitat pronunciar-se tenint en compte la pluralitat d'opinions a l'àmbit empresarial, tot i que recorda: "Fa temps que des de Pimec demanem un finançament millor per a Catalunya, i si es va demanar havia de ser perquè es veia necessari; no es fa aquesta millora i estem discutint el procés sobiranista".

DIFÍCIL FUSIÓ AMB FOMENT

Després que li hagin fet una pregunta sobre l'antic projecte de fusió amb Foment del Treball, ha assenyalat que no hi ha novetats i hi ha "baixes esperances" que avanci, per temes conceptuals com ara que Cepime i Fepime --les patronals de pimes adherides a la CEOE i Foment del Treball-- no s'han adherit a la Plataforma contra la morositat --de la qual Pimec és impulsora--, que afecta especialment les pimes, ja que hi ha moltes grans corporacions moroses, a més de les administracions, ha explicat.

Ha afegit que "hauria de fer-se un sistema d'eleccions perquè les pimes --no les entitats empresarials, que ja estan reconegudes-- puguin tenir la representativitat que els correspon", perquè representen el 60% de l'ocupació i el 70% de l'activitat.

Respecte a la marxa de Pimec, ha incidit en el bon estat dels comptes malgrat la crisi, davant dels problemes que estan patint altres patronals i sindicats, gràcies als ingressos de les quotes dels seus 110.000 socis i dels serveis que ofereix, malgrat que els fons públics per a formació hagin caigut un 50% l'últim any.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés