Actualitzat 13/04/2023 16:31

El Govern i els partits excepte Vox, Cs i el PP acorden una campanya "lliure de discursos racistes"

Participants de la signatura de l'acord
EUROPA PRESS

Verge avisa que "en campanya electoral no s'hi val tot"

BARCELONA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, la d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i representants del PSC, d'ERC, de Junts, de la CUP i dels comuns han signat aquest dijous un acord en el qual es comprometen a fer una campanya electoral "lliure de discursos racistes i estigmatitzadors de les persones migrades", en el qual no han participat ni Vox, ni Cs ni el PP.

L'acord també l'ha signat el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el col·lectiu de periodistes Ramon Barnils en un acte al Palau de la Generalitat al qual han assistit com a observadors representants de la societat civil; entitats defensores dels drets humans i contra el racisme; representants d'agents socials i econòmics i de les entitats municipalistes.

En el document es comprometen a contribuir a protegir la qualitat democràtica "arran de l'increment dels discursos racistes i excloents" a banda d'enfortir el debat públic com l'eina per abordar conflictes i prendre decisions.

També volen fer "un pas endavant i evitar els discursos que incitin a l'odi i passar del racisme latent a actes de racisme" aportant dades i bones pràctiques per contrarestar arguments.

Un altre dels punts insta a explicar els beneficis que les migracions i la diversitat cultural i lingüística han tingut; reforçar el discurs sobre el fet migratori "com un resultat estructural i com una amenaça o problema social"; facilitar el respecte entre tota la població, amb èmfasi en allò que es comparteix amb independència dels orígens, i posar exemples de resiliència, d'apoderament i d'aportacions que hagin fet persones migrades i racialitzades al conjunt de la població.

Els signants també es comprometen a adreçar el mateix discurs sobre les migracions, la diversitat lingüística, cultural, religiosa i d'ètnia a tots els públics i contextos, i evitar així discursos "que incitin el racisme o que siguin oportunistes per a un entorn social concret".

A més a més, destaquem la importància d'incidir en la valoració de les persones per les seves característiques personals i no atribuir-les a "comportaments associats als col·lectius amb els quals poden ser identificats per origen, creences o ètnia", i a l'inversa.

En un altre punt aposten per emetre missatges respectuosos amb els drets dels nens que no estigmatitzin els que estan en situació de tutela per part de l'administració, i basar els missatges i les opinions sobre les migracions i les persones racialitzades "en dades disponibles i contrastables, i no en percepcions subjectives ni en dades tretes de context", a fi de garantir el dret a una informació verídica i a la transparència de les fonts.

També demanen exposar els problemes de convivència que hagin estat provocats per reaccions d'ideologia racista i xenòfoba, a buscar un diàleg constructiu en aquests casos, i garantir el dret de representació de les persones migrades i racialitzades en tots els espais de debat en què es confrontin idees sobre el model de societat.

Així, reclamen contextualitzar els assumptes analitzats, les problemàtiques que s'abordin i les solucions que proposi la societat i els experts, i lluitar contra les 'fake news' i els missatges "basats en mentides, en dades no contrastades i en afirmacions que, sense base, responsabilitzin la població migrada o racialitzada del malestar social".

"SOCIETAT LLIURE DE DISCRIMINACIONS"

Per Vilagrà, amb l'acord es demostra el compromís que tenen per construir "una societat lliure de discriminacions, més inclusiva, igualitària i lliure de discursos d'odi, xenòfobs o excloents".

Segons el seu parer, han de combatre l'auge del radicalisme, del racisme, de l'extrema dreta i dels atacs a les identitats i a les persones migrants perquè són "un perill real".

Per això, i malgrat que l'acord no ho recull, ha assegurat que descarten "qualsevol acord polític amb les persones i grups d'extrema dreta, xenòfobs i antidemocràtics" després de les municipals perquè --ha afegit-- volen deixar-los fora de l'esfera pública.

En conseqüència, ha explicat que els signants i observadors de l'acord es conjuren a actuar contra les 'males praxis' i contra les conductes que incitin l'odi i la violència, i ha reivindicat que Catalunya ha viscut migracions històricament i que l'han enriquida: "Som terra d'acolliment".

"MAJORIA PARLAMENTÀRIA DEL 85%"

"En campanya electoral no s'hi val tot. És un compromís d'una àmplia majoria parlamentària, del 85%", ha recalcat posteriorment Verge, que ha explicat que faran un seguiment del compliment dels compromisos i un informe final.

Per la consellera, l'acord mostra que "hi ha una majoria social i política al país que no està disposada a intentar gratar ni un sol vot, ni a buscar el 'clickbait', vulnerant els drets humans de les persones migrades".

Per Verge, la llibertat d'expressió és incompatible amb els discursos d'odi, xenòfobs o racistes, i ha lamentat que l'acord no l'hagin signat totes les formacions: "És la seva responsabilitat".

"Assenyalar col·lectius és una pràctica feixista. Cal reivindicar el 'No passaran' i que Catalunya és una societat plural", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés