Actualitzat 15/07/2013 14:10

El Govern no decidirà si presenta pressupostos del 2013 fins conèixer el límit de dèficit

Andreu Mas-Colell
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha afirmat aquest dilluns que la Generalitat no decidirà si presenta pressupostos per a l'any 2013 fins que no conegui l'objectiu de dèficit que està negociant amb el Govern espanyol i la xifra del qual preveu concretar la setmana que ve amb motiu del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

En una conferència davant d'acadèmics i empresaris sobre Coneixement, no ha pogut evitar preguntes de l'auditori sobre economia, i sobre els pressupostos ha argumentat: "No podem decidir abans de saber l'objectiu de dèficit, xifra que no sé".

Ha enumerat totes les opcions possibles, de les quals només ha descartat "no fer res", però ha exposat que tant es pot decidir impulsar alhora els pressupostos del 2013 i els del 2014 com tramitar directament els del 2014.

Preguntat sobre si els impostos empobreixen els catalans, ha considerat que els nivells de fiscalitat actuals a Catalunya estan molt tensats per la crisi i són "més elevats del desitjable" respecte a no afectar la maquinària productiva, i ha afegit que el dèficit fiscal sí que empobreix.

Respecte al debat sobiranista de Catalunya, ha assenyalat que la crisi "no és bon moment" per plantejar un conflicte polític entre l'administració catalana i l'estatal, però que no ho ha escollit Catalunya.

"Hi ha una ofensiva recentralitzadora que hauríem tingut amb o sense crisis; qui s'està aprofitant és el Govern espanyol, i el que no es pot pretendre és que no ens defensem", ha postil·lat.

CONEIXEMENT

Durant la conferència a l'esmorzar de Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Mas-Colell ha defensat la importància d'avançar cap a una economia d'elevada productivitat amb feina qualificada, tot i que sense oblidar que el gros dels llocs de treball se seguirà creant per a qualificacions mitjanes i baixes.

"No es pot pensar en aquest tema com una dicotomia, a l'economia del coneixement li convé que també hi hagi turisme, perquè la majoria dels llocs de treball vindran del turisme, no de les enginyeries", ha exemplificat.

D'altra banda, ha advocat per aprofitar la bona localització i la qualitat del professorat universitari català per pensar en l'educació superior com en una indústria que pot fer negoci captant estudiants internacionals.

Per a aquesta internacionalització de la universitat, ha apostat també per la "multilocalització", de manera que universitats estrangeres ubiquin campus a Catalunya, i universitats catalanes obrin seus en altres països.

Respecte a la investigació, ha incidit en la importància de la transferència de coneixement a les empreses per a la seva aplicació al mercat, i per la millora de l'eficiència dels centres.

En aquesta línia, ha recordat que el Govern està impulsant fusions per reduir un 30% el nombre de centres d'investigació per reduir costos "sense perdre investigadors ni el seu potencial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés