Publicat 20/12/2021 13:01

Jordi Pujol demana recuperar un clima d'"entesa" amb l'Estat per la identitat catalana

Archivo - Arxiu - Imatge de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Destaca que "decidir sobre la llengua de l'ensenyament a Catalunya sí que és una qüestió d'estat"

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha apostat aquest dilluns per recuperar un clima d'"entesa i collaboració" entre Catalunya i la resta de l'Estat per evitar la gradual desaparició de la identitat catalana, sobretot pel que fa a la cultura, la llengua, els valors i la memria.

Així ho ha manifestat en un article penjat en el web de l'Associació Serviol, recollit per Europa Press, en el qual, amb el títol 'Quan el Constitucional entenia el catal', adverteix que "si és greu i perillós per a Catalunya l'ofec financer, encara ho és més el gradual esborrament de la identitat catalana, que sovint ha estat un objectiu molt subratllat en el conjunt del marc espanyol".

Tot i que Pujol admet que des de fa uns anys participa poc en la vida pública, i que vol continuar així, explica que va trencar aquesta norma per defensar que el finanament catal, des del comenament de l'autogovern, ha estat "insuficient", i ara amb el debat sobre la immersió lingüística.

"Ho faig amb pesar, i sense genes de repetir-ho, perqu convindria que entre Catalunya i l'Estat hi hagués el mxim possible d'entesa i collaboració", ha destacat l'expresident catal.

"NOVA OFENSIVA"

Per Pujol, no ha de sorprendre la "nova ofensiva" que hi ha contra el catal perqu, al seu parer, la gradual residualització de la llengua és l'objectiu d'importants i dominants sectors polítics, intellectuals i socials d'Espanya.

"D'aquí a 30 anys i amb la política que aplicarem, sereu residuals. Aix m'ho van dir quan a Madrid jo protestava per la llei Wert", ha subratllat Pujol, que creu que temps enrere hi havia més esperit de concrdia i comprensió.

TOMÁS Y VALIENTE

Així, ha explicat que el 1986, amb el PSOE governant amb majoria absoluta a Espanya, va intentar "reforar les relacions amb les institucions més altes de l'Estat, també amb el Tribunal Constitucional", i que l'aleshores president de l'alt tribunal Francisco Tomás y Valiente va ser el seu interlocutor pel que fa a la immersió lingüística.

Ha concretat que aleshores el TC tenia pendent la sentncia sobre la constitucionalitat o no de l'expropiació que el Govern central havia fet de Rumasa, l'entramat d'empreses que va fundar l'empresari José María Ruiz Mateos, que finalment es va resoldre favor de l'executiu central.

Malgrat tot, Tomás y Valiente va dir a la seva filla, que era socialista, que el que realment tenia transcendncia per al sistema polític espanyol i el que l'hauria d'amonar és la resolució sobre l'ensenyament del catal.

I és que, segons Pujol, "decidir sobre la llengua de l'ensenyament a Catalunya sí que és una qüestió d'estat, si afecta les bases del viure collectiu".

"Si es resol en el conjunt de l'Estat en la línia del 'sostenello no enmendallo' o del 'a por ellos', Catalunya com a entitat política s'anir situant al marge. I en comptes de ser un factor positiu per a Catalunya i per al progrés general espanyol, pot ser un obstacle seriós per al conjunt de l'Estat", ha advertit.

Tot aix després que, en la seva opinió, hi ha hagut una derivada en negatiu en tot all relacionat amb el reconeixement de la identitat catalana, amb un punt d'inflexió que situa en la sentncia del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i en "la creació prvia, per part de sectors polítics espanyols, del PP molt especialment, per amb una contribució important de sectors socialistes, d'un clima no només contra el nou Estatut, sinó més en general contra Catalunya".

"Els fets han donat la raó a Tomás y Valiente. Per tant, convé recuperar el clima que en algun moment ell va contribuir a crear. I expressar-li un reconeixement", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés