Publicat 14/12/2023 21:11

El jutge de Tsunami va autoritzar 'punxar' els mòbils d'exdiputats de la CUP i de l'exlíder de Podem a Catalunya

Archivo - El exdiputado de la CUP, David Fernàndez, en una imagen de archivo
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

També va donar llum verda a intervenir almenys 40 dispositius d'altres investigats en la causa

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga la plataforma 'Tsunami Democràtic' va autoritzar als agents de la Guàrdia Civil a instal·lar un "programari remot" en el mòbil dels exdiputats de la CUP en el Parlament David Fernández i Quim Arrufat i en el de l'exdiputat de Catalunya Sí que és Pot a la Càmera catalana entre 2015 i 2017 i exlíder de Podem a Catalunya, Alberto Dante Fachin, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press.

La decisió del magistrat Manuel García Castelló s'emmarca en el procediment que dirigeix en el Jutjat Central d'Instrucció número 6, en el qual investiga qui són els promotors de 'Tsunami Democràtic' per determinar com es van orquestrar les protestes que durant el 2019 --després de la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar als líders del 'procés'-- van provocar disturbis al carrer, talls de carreteres i fins al bloqueig de l'aeroport del Prat.

Segons ha avançat 'Vilaweb' i han confirmat les citades fonts, l'instructor va donar l'ordre a la Benemérita d'intervenir els dispositius mòbils de Fernández i Arrufat així com de Dante Fachin al gener de 2020, uns mesos després que els agents demanessin al jutge que prengués aquesta mesura.

El jutge va donar el vistiplau a aquestes intervencions després que els investigadors assenyalessin a Fernández com "la primera persona que va utilitzar públicament el concepte de 'Tsunami Democràtic', al novembre de 2014, a propòsit de la primera consulta il·legal d'autodeterminació".

De la documentació que consta en el sumari, i a la qual ha tingut accés aquesta agència de notícies, es desprèn que el magistrat també va donar llum verda al fet que l'Institut Armat actués sobre el telèfon de Joan Matamala, empresari proper a l'expresident català a l'estranger Carles Puigdemont, el de l'activista Martí Olivella, o el dels informàtics Jordi Baylina i David Franquet.

A més, segons les citades fonts, també es va autoritzar l'accés al terminal d'Elías Campo, membre del 'think tank' Citizen Lab, que va destapar el presumpte espionatge amb Pegasus a activistes i polítics catalans. Campo ja va ser assenyalat per la Guàrdia Civil com un dels col·laboradors externs per a l'elaboració del projecte VOCDONI, una aplicació per a telèfons mòbils que permet realitzar votacions massives.

EL PROGRAMA UTILITZAT

Segons un auto del 10 d'octubre de 2019 pel qual es va acordar la mesura per intervenir dos terminals, el programa utilitzat va ser un 'programari' que permet, "de forma remota i telemàtica, l'examen a distància i sense coneixement del seu titular o usuari".

Aquest programari permet accedir, entre uns altres, a l'agenda de contactes, al registre de video-trucades, al correu electrònic associat al mòbil, a l'historial de navegació web i a les comunicacions en xarxes socials. També permet activar el micròfon del dispositiu per "captar i gravar les comunicacions orals", segons detalla l'auto al que ha tingut accés Europa Press.

Les citades fonts asseguren que, igual que amb els anteriors, la mateixa mesura es va acordar per altres 40 mòbils d'altres investigats. En l'auto en el qual es va adoptar la mesura, el jutge va explicar que autoritzava les intervencions "davant l'excepcional gravetat dels delictes ingerits", en referència als indicis d'un presumpte delicte de terrorisme.

CONVERSES INTERVINGUDES

En una de les actuacions consta que els investigadors van tenir coneixement, arran de la instal·lació del "programari remot" en el mòbil d'un informàtic presumptament vinculat a Tsunami, Montero de Quadras, de les "vinculacions de Martí Olivella" --a qui es refereixen com "un dels referents del moviment independentista català, membre de l'Equip Tècnic del NOVACT (Institut Internacional per a l'Acció No Violenta)"-- amb l'organització 'Tsunami Democràtic'.

Així mateix, els investigadors van aconseguir recaptar dades "d'un grup denominat THINK CAT: ESTAT 4.0, compartit amb els membres de l'autodenominat Think Cat79", entre els quals figura Joan Canadell Brugera, president de la Cambra de Comerç de Barcelona entre 2019 i 2021, segons la documentació que obra en el procediment.

A més, segons la informació extreta del terminal mòbil de Baylina, "s'ha pogut identificar un entramat de set societats digitals establertes a Estònia, els administradors únics de les quals o membres del consell d'administració són els mateixos que participen en el desenvolupament" de l'esmentat projecte VOCDONI.

Arran de la instal·lació del "programari remot" en els mòbils dels investigats també "es va poder advertir la participació de Matamala" en els fets. Els agents van arribar a aquesta conclusió gràcies a una conversa que l'empresari va mantenir amb el també investigat Jordi Milla "en la qual tracten aspectes logístics i organitzatius de la implementació del que denominen 'segona onada' en l'àmbit del Consell per la República, concloent que s'han d'instaurar consells locals, concentrant-los per municipis o comarques".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés