Publicat 13/02/2018 19:53

JxCat i ERC refreden les negociacions per les disputes sobre la investidura de Puigdemont

 Mesa del Parlament
EUROPA PRESS

Es retreuen emprendre iniciatives en solitari sense consensuar-les abans

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Les negociacions de JxCat i ERC per investir Carles Puigdemont (JxCat) president de la Generalitat s'han refredat, sobretot des de divendres, entre retrets dels dos partits que no hi ha estratègia unitària i consensuada sobre com desencallar l'inici de la legislatura.

La primera fricció pública es va produir el 30 de gener amb la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura --decisió compartida per ERC i criticada per JxCat--, i la situació es va deteriorar una mica més divendres de la setmana passada.

Aquell dia a la tarda, JxCat va decidir presentar en solitari una reforma de la Llei de la Presidència per investir Puigdemont a distància, malgrat que ERC havia advertit dies abans que no veia amb bons ulls la iniciativa perquè entenia que obria un nou i innecessari contenciós amb l'Estat.

Fonts de les dues formacions consultades per Europa Press admeten que no hi ha hagut trobades des d'aleshores, encara que públicament han afirmat que les negociacions no estan trencades i que esperen tornar-se a veure pròximament.

Així, el divendres es van reprendre les discrepàncies entre tots dos, i aquest dimarts s'han accentuat quan Torrent, d'ERC, ha decidit no incloure la reforma de la llei en l'ordre del dia de la Mesa reunida al matí, al·legant defectes de forma, la qual cosa a la pràctica suposa frenar temporalment la iniciativa.

TRIBUNAL EUROPEU DE DRETS HUMANS

Si ERC va criticar que JxCat iniciés en solitari la reforma de la llei per investir Puigdemont a distància, JxCat li ha retret exactament el mateix amb la decisió de Torrent d'aquest dimarts de demanar empara al Tribunal Europeu de Drets Humans per fer possible la investidura.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha criticat que Torrent no comuniqués la decisió prèviament a l'interessat, Puigdemont: "Hem rebut amb perplexitat la decisió de portar davant el Tribunal d'Estrasburg de manera unilateral i arbitrària la defensa dels drets d'investidura del president Puigdemont".

Des de les files d'ERC, el portaveu, Sergi Sabrià, ha assegurat que acudir a aquest tribunal és idea de JxCat --en concret, del vicepresident del Parlament Josep Costa--, i ha assegurat que Torrent l'hi ha comunicat precisament a ell, alguna cosa que JxCat nega.

Així, després d'aquestes disputes, les negociacions segueixen encallades en tots els fronts: com i quan celebrar el ple d'investidura, la composició del futur Govern i el pla de legislatura que ha de desenvolupar el nou Govern.

ERC i JxCat també van negociar la setmana passada presentar una proposta de resolució --per debatre al Parlament-- amb l'objectiu de "legitimar" la presidència de Puigdemont i criticar els efectes del 155, però aquestes converses tampoc han fructificat.

LA CUP, Al MARGE

Mentrestant, el tercer actor de la negociació, la CUP, es manté al marge de la picabaralla --encara que les seves tesis són més properes a JxCat, ja que van ser contraris a l'ajornament del ple--, i els 'cupaires' han demanat que només els avisin quan tinguin un acord tancat.

A més, les negociacions des d'ara hauran de conviure amb una nova tanda de declaracions de líders sobiranistes davant el Tribunal Suprem: aquest dimarts serà el torn de Mireia Boya (CUP); el 19 de febrer de Marta Rovira (ERC) i Marta Pascal (PdeCAT); el 20 d'Artur Mas i Neus Lloveras (PDeCAT), i el 21 Anna Gabriel (CUP).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés