Actualitzat 14/07/2022 18:31

L'advocat general del TJUE dona la raó a Llarena i obre el camí per a l'entrega de Puigdemont

EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 14 jul. (EUROPA PRESS) -

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha considerat aquest dijous que la justícia belga no pot rebutjar l'extradició dels encausats pel procés reclamats pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, entre ells l'expresident Carles Puigdemont, basant-se en el risc que es violin els seus drets fonamentals si no demostra deficiències sistèmiques i generalitzades a Espanya, ni pot posar en dubte les competències del Suprem com a autoritat per emetre aquestes euroordres.

L'opinió de l'advocat general no és vinculant per al TJUE però en la gran majoria dels casos les sentències dictades per la justícia europea segueixen la línia marcada per aquests dictàmens.

Llarena va acudir a la justícia europea per aclarir tant l'abast de l'emissió de les ordres europees de detenció i entrega (OEDE) emeses pel Tribunal Suprem contra diversos encausats pel seu paper en el procés, entre ells Puigdemont, com les raons per denegar-ne l'execució.

El magistrat del Tribunal Suprem va adreçar la qüestió prejudicial al TJUE el març del 2021 després que la justícia belga va rebutjar entregar a les autoritats espanyoles l'exconseller Lluís Puig, perquè va considerar que el tribunal competent per reclamar-ne l'extradició hauria de ser el TSJC i que si fos extradit a Espanya es podrien posar en risc drets fonamentals com la presumpció d'innocència.

L'advocat europeu recorda en el dictamen el "principi de confiança mútua" entre els estats membres que preval en matèria judicial i el defensa com un element "d'importància cabdal" que s'ha d'aplicar plenament per protegir l'espai sense fronteres dins la UE i simplificar la cooperació judicial per "lluitar contra la impunitat".

Per això, segons afegeix en les conclusions, pretendre que l'autoritat judicial d'execució comprovi en profunditat l'existència d'un risc per als drets fonamentals del reclamat sense que hi hagi "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial des del qual es dicta l'euroordre "no seria sinó l'expressió d'una desconfiança contrària" a les regles de la UE sobre les euroordres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés