Publicat 06/03/2017 15:35

L'Estat prepara un reial decret per rellançar la interconnexió gasista per Catalunya amb França

MADRID, 6 març (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital rellançarà el projecte d'interconnexió gasista a través de Catalunya amb França, conegut com a programa Midcat, que es trobava paralitzat des de fa cinc anys.

El 2012, el Govern espanyol va aprovar un reial decret llei de mesures per a la correcció de les desviacions per desajustaments entre els costos i ingressos dels sectors elèctric i gasista que suposava la paralització preventiva del projecte.

El gabinet dirigit per Álvaro Nadal prepara un reial decret llei que recull el procediment de restabliment de la tramitació del projecte de les instal·lacions vinculades a la interconnexió amb França, així com de les plantes de regasificació en la Península que van ser hibernades.

Segons consta en la memòria del projecte de reial decret llei, consultat per Europa Press, es procedeix al restabliment de la tramitació de les instal·lacions de la interconnexió per complir amb els compromisos internacionals, amb l'objecte de disposar de les instal·lacions necessàries per garantir el subministrament, aprofundir al mercat interior de l'energia i fomentar l'aplanament de preus al mercat majorista amb la resta de països de la Unió Europea.

En concret, el projecte consisteix en un gasoducte de 224 quilòmetres, uns 120 quilòmetres a cada costat de la frontera i una estació de compressió en el costat espanyol.

La inversió estimada del projecte ascendeix als 472 milions d'euros, dels quals 152 milions d'euros correspon a inversions del costat espanyol i 320 milions d'euros al costat francès. Inclou els gasoductes Martorell-Figueres, tram nord (Hostalric-Figueres), Figueres-Frontera Francesa i de l'estació de comprensió de Martorell, que es van veure paralitzats pel reial decret llei 13/2012, de 30 març.

Així mateix, el projecte de reial decret inclou diverses modificacions de Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural, relatives a la baixa del sistema retributiu d'instal·lacions en extensió de vida útil, ja amortitzades, que no són necessàries per garantir el subministrament a mitjà i llarg termini.

En aquest sentit, el marc regulatori actual reconeix que quan una instal·lació ha finalitzat la seva vida útil regulatòria, passa a cobrar un incentiu per extensió de vida útil, així com una retribució per costos d'operació i manteniment, a pesar que la realitat de la demanda demostri que ja no és necessària per al sistema.

CAPACITAT DE VAPORITZACIÓ

Referent a això, Energia assenyala la capacitat de vaporització disponible en plantes de gasificació, ja que actualment les plantes de GNL són capaces de gasificar 1.830 gigavats hora (GWh) diaris (sense explicar la capacitat d'El Musel), estant pràcticament 1.550 GWh/dia d'aquesta capacitat en extensió de vida útil, quan part d'aquesta capacitat no ha estat necessària durant els últims anys ni sembla que ho vagi a ser en el mitjà/llarg termini.

Així, el Ministeri assenyala en la seva memòria d'anàlisi d'impacte del projecte de reial decret llei, que algunes d'aquestes vaporizadores estan operatives des del 1982, per la qual cosa considerant que tenen una vida útil regulatòria de 10 anys, porten més de 25 anys d'extensió de vida amb un cost aproximat anual d'1,2 milions.

D'altra banda, el projecte de reial decret, remès a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per a informe i perquè es realitzi tràmit d'audiència a través del Consell Consultiu d'Hidrocarbur, desenvolupa altres aspectes com el procediment d'inhabilitació de les empreses comercializadoras i el traspàs de clients a una empresa comercializadora d'últim recurs.

A més, desenvolupa també l'estructura d'alguns peatges d'accés de tercers a les instal·lacions gasistes, a fi de permetre la realització de certes operacions i incrementar els ingressos del sistema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés