Publicat 19/04/2022 18:04

L'Eurocambra investigar el presumpte espionatge als líders independentistes en la comissió sobre l'ús de Pegasus

Archivo - Banderes de la UE a la seu de la Comissió Europea a Brusselles
ALEXEY VITVITSKY / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

BRUSSELLES, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu estudiar casos d'espionatge amb el programari Pegasus a pasos europeus, també el de dirigents independentistes després que una investigació de la plataforma de ciberseguretat CitizenLab ha destapat que es va utilitzar contra més de 60 líders separatistes catalans.

Aquest dimarts s'ha constitut la comissió d'investigació centrada en l'ús del programari de l'empresa israeliana NSO, una iniciativa pactada fa mesos per que arrenca tot just quan es coneixen nous casos com el ciberatac contra el mbil del comissari de Justícia, Didier Reynders, i el que afecta els líders del moviment separatista a Catalunya, entre els quals els actuals eurodiputats Toni Comín, Jordi Solé i Diana Riba.

De fet, l'eurodiputada d'ERC ser la segona vicepresidenta de la comissió, mentre que la presidncia ha recaigut sobre el popular neerlands, Jeroen Lenaers, i la vicepresidncia sobre el socialista hongars, Sándor Rónai.

La comissió d'investigació es va marcar l'objectiu de recopilar informació sobre els estats membres, entre els quals Hongria i Polnia, que han participat d'aquestes prctiques, per el president ja ha confirmat que s'estudiaran més casos, en referncia al cas que afecta els separatistes.

"Aquestes darreres setmanes hem vist més informacions, també el cas de 65 polítics que inclou eurodiputats (...) Hi ha molt a investigar i tenim un mandat clar i fort per fer-ho", ha recalcat Lenaers.

De fet, en un comunicat, el grup parlamentari Liberal ja ha avanat que el Govern espanyol ha d'aclarir si és client d'NSO i "ha d'obrir una investigació independent sobre l'ús de Pegasus contra els catalans identificats en la investigació".

RESPONSABILITAT D'ESPANYA

En una roda de premsa prvia, Riba ha dit que el suposat espionatge contra ella i altres eurodiputats independentistes és un atemptat contra la prpia Eurocambra i la ciutadania europea que "no pot quedar impune". "Exigirem aclariments i responsabilitats a l'Estat espanyol", ha declarat.

En la comissió també hi participa l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, qui ha indicat que a Europa "la democrcia est en risc" quan es revela que estats membres "violen massivament els drets fonamentals".

En aquest sentit, ha fet un parallelisme entre Espanya i altres pasos del bloc com Polnia i Hongria, per dir que la Unió Europea "no pot defensar l'estat de dret, quan el viola".

Al seu torn, l'eurodiputat del PP i exministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha declarat que l'ús de Pegasus "no és propi de democrcies europees sinó de tiranies de la vigilncia" i ha defensat que Espanya és una "democrcia consolidada" amb un "profund respecte a l'estat de dret".

"Qualsevol intervenció es fa sempre amb l'empara de la llei i plenes garanties judicials", ha subratllat, per recordar que els mateixos experts de CitizenLab no tenen evidncies concloents per apuntar el Govern d'Espanya.

Així, en referncia a l'expresident de la Generalitat, Zoido ha assenyalat que "tant de bo tots els membres de la comissió, inclosos alguns fugitius de la justícia, haguessin respectat l'estat de dret de la mateixa manera que ho fan les forces de seguretat espanyoles".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés