Publicat 20/03/2023 11:05

El líder d'Els Republicans descarta sorpreses en les mocions de censura contra el Govern francès

La primera ministra de Frana, Élisabeth Borne, intervé a l'Assemblea Nacional
Rit Heize / Xinhua News / Contactophoto

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

El president del partit Els Republicans, Éric Ciotti, ha tret importncia a les discrepncies internes per les mocions de censura presentades contra el Govern francs i ha donat per fet que la reforma de les pensions s'aprovar definitivament aquest dilluns.

"N'estic segur", ha dit Ciotti, en una entrevista a la cadena BFMTV en la qual ha destacat que "la immensa majoria del grup d'Els Republicans no votar a favor de cap moció de censura", hores abans que s'estudin les dues iniciatives a les quals l'esquerra i la ultradreta han donat suport.

Aquestes mocions es van presentar divendres, després que el govern d'Élisabeth Borne va reconixer l'article 49.3 de la Constitució per evitar fer una votació sobre la reforma de les pensions i que aquesta iniciativa tirés endavant, a costa de posar en perill la supervivncia del mateix executiu.

Ciotti ha apellat a la "responsabilitat" de la dreta tradicional francesa, després que diversos diputats han expressat públicament l'aval a la moció descrita com "transpartidista" i a la qual, entre d'altres, el dirigent de La Frana Insubmisa (LFI) Jean-Luc Mélenchon hi ha donat el seu suport.

Pel president d'Els Republicans, votar a favor d'alguna de les dues mocions equival a "desitjar" que Mélenchon pugui ser primer ministre o que l'excandidat presidencial d'Agrupació Nacional Marine Le Pen estigui a crrec de Finances. "Tot aix és ridícul", ha reblat.

Sense un suport generalitzat d'Els Republicans, les mocions estan abocades al fracs. Perqu alguna tiri endavant, necessita el suport de 287 legisladors --serien 289 en condicions normals, per hi ha dos escons vacants-- i els comptes no surten per a l'oposició.

Si salta la sorpresa, suposaria la caiguda de l'actual executiu i el president francs, Emmanuel Macron, hauria de designar un nou equip, sense condicions. De fet, hauria de tornar a nomenar Élisabeth Borne com a primera ministra, tot i que la imatge de la dirigent ha estat malmesa per totes aquestes setmanes de tensions parlamentries i protestes als carrers.

La llei francesa no obliga Macron a dissoldre l'Assemblea Nacional i, per tant, convocar noves eleccions, cosa que han estat reclamant en aquests darrers mesos algunes de les principals veus de l'oposició al inici de les mobilitzacions desencadenades contra la reforma de les pensions, que planteja entre altres mesures endarrerir de 62 a 64 anys l'edat de jubilació.

Des de dijous, les protestes han estat constants i aquest dilluns hi ha hagut un altre cop barricades i bloquejos, a banda de problemes en alguns sistemes de transport que afecten, per exemple, el trnsit d'alguns dels principals aeroports de Frana, segons Franceinfo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés